Libyens herrlandslag i fotboll

Från Wikipedia
Libyens herrlandslag i fotboll
Libyen FIFA-landskod
LBY
FotbollsförbundLibyan Football Federation
FörbundskaptenSerbien Milutin Sredojević
LagkaptenMuhammad Nashnoush
FIFA-rankning120 (15 februari 2024)[1]
Flest landskamperMuhammad Nashnoush
Ahmed Saad (74)
Flest målAli Al-Biski (35)
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Hemmaställ
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bortaställ
Afrikanska mästerskap
 Spelade turneringar3
  Silver1

Libyens herrlandslag i fotboll representerar Libyen i fotboll för herrar. Laget spelade sin första landskamp i augusti 1953 vid panarabiska spelen i Egypten, och åkte på en tvåsiffrig smäll med 2-10 mot just hemmalaget Egypten.

Afrikanska mästerskapet[redigera | redigera wikitext]

Libyen har bara varit med tre gånger i Afrikanska mästerskapet. 1982 var Libyen med som värdland. I första matchen var man så nära att vinna mot Ghana men Ghanas Opoku Nti kvitterade matchen till 2-2. I nästa match slog man Tunisien med 2-0 efter att en tunisisk spelare gjort självmål och ett misstag av det tunisiska försvaret. Sedan fick man 0-0 mot Kamerun och gick vidare. I semifinalen vände man 1-0 mot Zambia till vinst med 2-1. I finalen förlorade Libyen dock mot Ghana som vann på straffar.

2006 var Libyen tillbaka efter 24 års väntan. Man förlorade första matchen med 0-3 mot Egypten. Man förlorade även mot Elfenbenskusten med 1-2. Men man lyckades knipa en poäng i den avslutande matchen mot Marocko då man spelade 0-0. Libyens enda målskytt i turneringen var Abdesalam Kames. 2012 gjorde Libyen sitt nästa framträdande, i en grupp som bestod av Senegal, Ekvatorialguinea och Zambia. Libyen förlorade öppningsmatchen mot Ekvatorialguinea, och efter 2-2 mot Zambia och 2-1 mot Senegal slutade Libyen trea i gruppen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]