Lidingö centrum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lidingö centrum
Lidingö centrum torget.jpg
LägeLidingö kommun, Stockholms län
Öppnad1995
ÄgareGrosvenor Group
Våningsyta12 280 m² (BTA)
Antal butiker43
Omsättning/år465 Mkr inkl. moms (2006)
Webbplatswww.lidingocentrum.se

Lidingö centrum är Lidingö kommuns största centrumområde och utgör ett kombinerat köpcentrum och fastighetskvarter med bostadsrättslägenheter. Det byggdes under 1990-talet och invigdes 1995. Lidingö centrum ägs av Vasakronan och har 43 butiker på en total butiksyta om 12 280 m². Fri parkering med P-skiva i två plan i form av uteplatser och underliggande p-garage.

Några av de butiker som finns i Lidingö centrum är Akademibokhandeln, Apoteket, Dressmann, Hemtex, Hennes & Mauritz, Lindex, Synsam och Systembolaget samt en stor livsmedelsbutik. I området finns också Lidingö stadshus, Ansgarskyrkan, som tillhör Lidingö Missionsförsamling, och ett monument tillägnat Raoul Wallenberg.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Alla byggnader uppfördes på 1990-talet. Den gula byggnaden i bakgrunden på huvudbilden är en återuppbyggnad av Lidingö Järnaffär, där Stockholmsvägen gick förbi som var den tidigare huvudvägen in på Lidingö. Idag inrymmer huset en kombinerad restaurang och festlokal, kallad Jernet. Nya Lidingö Järnaffär valde att förlägga sin verksamhet till Kyrkviken när det blev officiellt att centrumet skulle byggas.

Kritik och framtida utvecklingsplaner[redigera | redigera wikitext]

Centrumet har sen det uppfördes kritiserats för att inte ha byggts som ett uppvärmt centrum under tak som de flesta andra centrum i Stockholmsområdet, för att göra det mer attraktivt att besöka oberoende av årstid. Andra har menat att ett inbyggt centrum blir ett tillhåll för personer som enbart använder centrumet för att vistas i vintertid. Diskussioner har dock förts under senare delen av 2000-talet att täcka in hela Lidingö centrum under tak. Kritik har också riktats mot hyresnivåerna som förutsätter en för aktuell typ av butik förhållandevis hög omsättningsnivå i affärsverksamheten som många inte klarar av. Av den och av andra anledningar, som brist på tillgängligt utrymme för den specifika verksamheten, har det medfört att grundidén med ett köpcentrum på Lidingö inte har lett till den stora samling av butiker med olika verksamhet som var grundidén med projektet. Många butiker ligger kvar på den plats man hade innan centrumet byggdes, exempelvis många av butikerna utspridda utefter Stockholmsvägen i Torsvik. Planer finns (2009) på att bygga ut Lidingö centrum för att bereda plats för fler affärer som önskar flytta sin verksamhet till centrumet och parallellt bygga in större delen av det öppna centrumet under tak.[källa behövs]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]