Life Aquatic

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Life Aquatic
(The Life Aquatic with Steve Zissou)
Regissör Wes Anderson
Producent Wes Anderson, Barry Mendel, Scott Rudin
Manus Noah Baumbach, Wes Anderson
Skådespelare Bill Murray, Owen Wilson, Anjelica Huston, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Michael Gambon, Bud Cort
Originalmusik Mark Mothersbaugh
Produktionsbolag Touchstone Pictures
Premiär 2004
Speltid 118 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Life Aquatic (originaltitel: The Life Aquatic with Steve Zissou) är en amerikansk film från 2004.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den legendariske dokumentärfilmaren Steve Zissou har under åren tappat sin forna stjärnglans. Under en inspelning förlorar han sin nära vän Esteban som äts upp av en "jaguarhaj". Steve Zissous nästa filmprojekt blir att leta efter hajen. Med sig på resan har han en man som kan vara hans okända son (Owen Wilson), en brittisk journalist (Cate Blanchett) och en rad besättningsmän.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är skriven och regisserad av den amerikanen Wes Anderson (Rushmore, The Royal Tenenbaums). Precis som i Andersons andra verk finns här ett starkt persongalleri och bildspråk.

Visuellt men också karaktärsmässigt är mycket inspiration hämtad från Jacques-Yves Cousteaus och Louis Malles dykfilmer från 1950- och 1960-talet och då i synnerhet Den tysta världen från 1956. Till och med besättningens röda toppluvor är hämtade från Cousteaus dokumentär.

Filmen innehåller musik av bland annat David Bowie, The Stooges och den brasilianske artisten Seu Jorge. Jorge har även en roll i filmen som Pelé, en besättningsman som fördriver tiden med att spela Bowie-covers på portugisiska).

Det är dessutom från denna film som gruppen Panic! at the Disco tagit namnet till sin låt "I Constantly Thank God for Esteban".

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]