Ligurien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet "Liguria" leder hit. För fartyget, se S/S Liguria.
Ligurien
Liguria
Region
Flag of Liguria.svg
Flagga
Coat of arms of Liguria.svg
Symbol
Provinser Genova, La Spezia
Imperia, Savona
Huvudstad Genua
Area 5 421 km²
Folkmängd 1 561 987 (2017-03-31)[1]
Befolkningstäthet 288 invånare/km²
Regionspresident Giovanni Toti (FI)
GeoNames 3174725
Karta över Italien med LigurienLiguria markerat
Karta över Italien med Ligurien
Liguria markerat
Provinser
Provinser
Webbplats: www.regione.liguria.it

Ligurien (italienska och latin: Liguria, liguriska: Ligûria, franska: Ligurie) är en region i nordvästra Italien, landets tredje minsta region. Ligurien ligger vid gränsen mot Frankrike och vid Liguriska havet (norra Medelhavet). Regionen omfattar 5 421 km² och hade 1 561 987 invånare (2017-03).[1]

Vid den liguriska kusten råder ett milt medelhavsklimat. I januari har Genua en medeltemperatur på 8-10 °C, och på sommaren är medeltemperaturen omkring 24-25 °C. I det bergigare inlandet är det svalare och där kan temperaturen sjunka under 0 °C på vintern. Berg nära kusten ger mycket regn och Genua har en årsnederbörd på upp till 2000 mm. Det normala i medelhavsområdet är 500-800 mm nederbörd per år.

Ligurien är indelat i fyra provinser: Genova, La Spezia, Imperia och Savona. Regionens huvudstad är Genua. Några andra städer i Ligurien är San Remo, Ventimiglia och Portofino.

Ligurien är en smal landremsa som avgränsas av havet på ena sidan och Alperna och Apenninerna på andra sidan.

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Regionen är besjungen av Björn Afzelius i Tankar i Ligurien och Natt i Ligurien samt Morgon i Ligurien av Evert Taube. Även "Serenaden i San Remo" och "Den glade bagaren i San Remo" av Evert Taube utspelar sig i Ligurien. På Sällskapets album Nowy Port besjunger Thåström regionen i låten "Rött liguriskt vin".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Statistiche demografiche ISTAT”. demo.istat.it. http://demo.istat.it/bilmens2017gen/index.html. Läst 14 september 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia
Wikipedia har en upplaga på Ligurien.