Liket i biblioteket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Liket i biblioteket
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelThe Body in the Library
OriginalspråkEngelska
LandEngland England
GenreDetektivroman
Utgivningsår1942
Först utgiven på
svenska
1944
HuvudpersonerMiss Marple
Ingår i serieMiss Marple

Liket i biblioteket (orig. The Body in the Library) är en detektivroman av den brittiska författaren Agatha Christie. Boken utkom på engelska 1942 och på svenska 1944. Det var den första av Agatha Christies böcker med Jane Marple som problemlösare som utkom på svenska (Mord per korrespondens utkom dock redan samma år).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen börjar med att miss Marples goda vänner och grannar, herrskapet Bantry på herrgården Gossington Hall, vaknar upp till ett obehagligt fynd en morgon; på mattan framför öppna spisen i deras bibliotek ligger en mördad, ung blondin, en för dem fullständigt okänd kvinna. Vem är det, vad gör hon där – och vem har mördat henne? Polisen finner snart ett spår, som leder till ett fint hotell i den fashionabla badorten Danemouth – men miss Marple inleder en egen utredning vid sidan om polisens, och till slut blir det hon som kan peka ut mördaren.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Boken har filmats för TV två gånger; 1984 med Joan Hickson i huvudrollen och 2004 med Geraldine McEwan – i sistnämnda versionen hade manusförfattarna, till många Christie-älskares förtjusning, ändrat på slutet och gjort en annan av de misstänkta till mördare.