Lilja 4-ever

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lilja 4-ever
Genre drama
Regissör Lukas Moodysson
Producent Lars Jönsson
Manus Lukas Moodysson
Skådespelare Oksana Akinsjina
Artiom Bogucharskij
Ljubov Agapova
Originalmusik Nathan Larson
Produktionsbolag Zentropa Entertainments5 ApS
Film i Väst AB
Sveriges Television AB
Premiär
Speltid 109 minuter
Land Sverige
Estland
Språk svenska
ryska
engelska
IMDb SFDb

Lilja 4-ever är en svensk dramafilm som hade biopremiär i Sverige den 23 augusti 2002[1], i regi av Lukas Moodysson.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Lilja 4-ever handlar om människohandel. Handlingen är löst baserad på Danguolė Rasalaitės livsöde — Rasalaitė var en flicka från Litauen som såldes som sexslav i Sverige under slutet av 1990-talet och tog sitt liv genom att hoppa från en bro i Malmö.[2] Handlingen utspelar sig i det forna Sovjetunionen och i Sverige. Platserna specificeras inte i filmen, men scenerna är filmade i Tallinn och Paldiski i Estland och i Malmö i Sverige.

Lilja 4-ever har visats i SVT vid fyra tillfällen: 2005, 2008, 2015 och 2016.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Platsen i Paldiski där en del av inspelningen ägde rum.

Lilja (spelad av Oksana Akinsjina) är en 16-årig flicka som bor med sin ensamstående mamma i en före detta sovjetrepublik (platser i Paldiski, Estland filmades). Mamman har träffat en man, som säger att han skall ta med dem till Amerika. Mamman berättar senare att Lilja inte ska få följa med till Amerika, utan ska stanna där de bor.

Lilja lämnas ensam, i sin åldrade moster Annas vård. Mostern tvingar omedelbart Lilja att flytta till en nedgången lägenhet och kämpa för att själv skaffa pengar och mat för dagen. Efter att Lilja och bästa vännen Natasja har varit på en en nattklubb en kväll så prostituerar Natasja sig. Hon blir sen påkommen av sin far med att ha en större mängd pengar, vilka hon hävdar är Liljas. Hon påstår även att hon tagit hand om pengarna efter att Lilja har fått dem när Lilja prostituerat sig, vilket leder till att Lilja får ett rykte som hora. Strax därefter hamnar Lilja i ett träsk av prostitution och missbruk. Eftersom Natasja har lämnat henne är den enda vän hon har en 14-årige pojke; Volodja (spelad av Artiom Bogucharskij). När så den unge mannen Andrej (spelad av Pavel Ponomarjov) kommer in i hennes liv, blir hennes pojkvän och lovar henne ett nytt liv och arbete i Sverige, tror hon att hennes lycka är gjord. I själva verket är det bara början på en ännu värre mardröm för Lilja.

Andrej är bara första länken i en kedja av organiserad människohandel.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Oksana Akinsjina   –  Lilja
  Artiom Bogutjarskij   –  Volodja
  Ljubov Agapova   –  Liljas mamma
  Tõnu Kark   –  mammans nye man Sergej
  Lilia Sjinkarjova   –  moster Anna
  Elina Benenson   –  Natasja
  Pavel Ponomarjov   –  Andrej
  Tomasz Neuman   –  Witek
  Anastasia Bedredinov   –  granne

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Lilja 4-ever”. Svensk filmdatabas. 23 augusti 2002. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=50446. Läst 16 september 2016. 
  2. ^ Björneblad, Peter (23 mars 2000). ”Hon tvingades bli prostituerad – tog livet av sig”. Aftonbladet. http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/23/balt.html. Läst 28 december 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]