Hoppa till innehållet

Lilla huset på prärien

Från Wikipedia
Lilla huset på prärien
Laura Ingalls föräldrar: Caroline och Charles Ingalls.
Information
FörfattareLaura Ingalls Wilder
LandUSA USA
SpråkEngelska
GenreBarn
Western
Utgiven1932-1943

Lilla huset på prärien är en serie amerikanska barnböcker publicerade mellan 1932 och 1943, skrivna av den amerikanska författaren Laura Ingalls Wilder.[1] Serien är delvis självbiografisk och beskriver Laura Ingalls uppväxt, i norra Mellanvästern under 1870- och 1880-talen, dock med modifikationer för handlingens skull. En av böckerna, Farmarpojken, handlar om Laura Ingalls blivande man Almanzo Wilder. Resten handlar om henne själv och hennes familj. 1971 gavs ytterligare en bok, De första fyra åren, ut i USA. Den baseras på ett manuskript hon skrev om sin första tid som gift. Den sista boken, På väg hem baseras på dagboksanteckningar och kommentarer av hennes dotter Rose som var sju år när familjen Wilder reste med häst och vagn till den plats där de sedan slog sig ner för gott.

Några personer i Lilla huset-serien[redigera | redigera wikitext]

Alla personer har funnits i verkligheten utom Nellie Oleson som är en blandning av olika personer författaren stötte på i barndomen.

I böckerna får man veta hur amerikanska nybyggare levde under slutet av 1800-talet.

Ingalls Wilders Lilla huset-böcker[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Elisabet Andersson (22 januari 2015). ”Sanningen bakom "Lilla huset på prärien"” (på svenska). Svenska dagbladet. https://www.svd.se/sanningen-bakom-lilla-huset-pa-prarien. Läst 22 oktober 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]