Lilla torg, Lund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lilla torg, Lund
Lunds domkyrka och Lilla torg 1782.jpg
Lilla torg 1782. Etsning av Elias Martin. Längst till vänster det så kallade "Härbärget" som revs i samband med den nya universitetsbyggnadens uppförande på 1870-talet. Framför domkyrkan till vänster syns domkyrkans spruthus, byggt 1775 och rivet 1836; till höger om detta ligger stadens våghus byggt på 1770-talet och rivet 1838; söder om detta de så kallade matbodarna. Mitt för domkyrkans västfasad den medeltida domskolan, som revs 1832.
Läge
PlatsLund
Karta från 1866

Lilla torg var ett torg i centrala Lund, som numera ingår som en del av parken Lundagård.

Lilla Torg var, åtminstone sedan 1600-talet, en utvidgning österut av dåvarande Stora Kyrkogatan som i norr hade sin gräns i höjd med Lilla Gråbrödersgatan och i söder avslutades vid ett par byggnader invid Lunds domkyrka.

Mellan Lundagård och Lilla torg fanns sedan länge en mur. Den sträckte sig runt parken på dess södra, västra och östra sidor. Muren behölls, förnyades och förseddes med smidda grindar i samband med Johan Hårlemans nyanläggning av parken 1744. Den västra delen av muren mot Lilla torg revs 1837.

Lilla torg anlades ordentligt och stensattes i samband med Hårlemans omskapande av Lundagård. Det fanns kvar som torg fram till tidigt 1900-tal, då området planterades och inlemmades med Lundagård.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]