Lillehammerfallet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lillehammerfallet var ett brottsfall där en norsk kypare med marockanskt ursprung, Ahmed Bouchiki (1943–1973), sköts till döds. Bouchiki mördades i Lillehammer den 21 juli 1973 av agenter på uppdrag av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Mossad trodde att Bouchiki egentligen var Ali Hassan Salameh, en av anförarna av Svarta september, som stod bakom Münchenmassakern 1972. Bouchiki sköts ihjäl när han var på väg hem från bio. Med honom promenerade hans gravida norska hustru. Hon undkom utan fysiska skador.

Dagen därpå grep norsk polis två av Mossadagenterna på väg till flygplatsen. Efter gripandet kunde ett nätverk av agenter nystas upp. Sammanlagt deltog 15 Mossadagenter i planeringen och genomförandet av ihjälskjutningen. Av dessa greps sex och fem av dessa dömdes av hovrätten Eidsivating lagmannsrett den 1 februari 1974. Fyra av de åtalade dömdes för medhjälp till mord. En frikändes från mord men dömdes på andra åtalspunkter. En åtalad frikändes på alla punkter. Mike Harari, som ledde dödsskjutningen, lyckades fly till Israel och har inte utlämnats till Norge.

Det är inte klarlagt vem det var som sköt Bouchikhi. Vad som är klart är att ingen av de som dömdes i rätten själva hade befunnit sig på brottsplatsen.

De gripna[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]