Lillienhoffska palatset

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lillienhoffska palatset mot öst, 2010.

Lillienhoffska palatset, eller Lillienhoffska huset, tidigare Rumpfska, är en byggnad som ligger vid nordöstra sidan av Medborgarplatsen i Stockholm med adress Götgatan 48.

Paradsängkammaren, 1930-tal.
Lillienhoffska palatset på 1880-talet.

Palatset byggdes under åren 1668-1670 av köpmannen Joachim Pötter. Han adlades Lillienhoff, vilket gav byggnaden dess namn. Ritningarna var gjorda av Johan Tobias Albinus. Fasaderna är smyckade med kraftfulla fruktfestonger, pilastrar och andra motiv från den holländska barocken, som var vanlig för den stockholmska palatsarkitekturen på 1600-talets mitt. Ursprungligen hade palatset en trädgård mot väst som gränsade till sjön Fatburen. Den nuvarande takformen tillkom 1786. En del interiörer är bevarade, däribland en paradsängkammarinredning med rik stuckdekor som restaurerades på 1930-talet.

Palatset köptes 1723 av den engelske ministern Robert Jackson som residens (innan det nuvarande Brittiska residenset i Diplomatstaden) och kallas därför också Engelska huset. Efter tiden som residens och fram till 1888 fungerade byggnaden som Katarina fattighus, men år 1900 köptes palatset av Stockholms stad, och där har numera länge funnits restaurang, kontorslokaler och bostadslägenheter.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]