Lime

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För färgen lime, se limegrön. För musikalbumet, se Lime (album av Arvingarna).
Lime
Citrus ×aurantiifolia927505341.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Kinesträdordningen
Sapindales
Familj Vinruteväxter
Rutaceae
Släkte Citrussläktet
Citrus
Art Lime
C. ×aurantiifolia
Vetenskapligt namn
§ Citrus ×aurantiifolia
Auktor (Christm. & Panz.) Swingle, 1913
Citrus ×aurantiifolia114090888.jpg
Hitta fler artiklar om växter med

Lime (Citrus ×aurantiifolia) är ett träd och dess frukter som hör till citrussläktet (Citrus). Lime är ingen naturligt förekommande art utan är en hybrid av suckatcitron och Citrus micrantha.

Lime växer bättre i tropiska områden, till skillnad från många andra citrusar. Frukterna är vanligen runda och mellan 3 till 6 centimeter i diameter. Färgen är grön eller gulaktigt grön och fruktköttet är oftast surt och äts vanligen inte som den är, utan istället används saften som smaksättare i matlagning, godis, drycker och drinkar. Lime finns även i läskedrycker som till exempel Fanta-Lime och Jaffa-Lime. Under 1970-talet tillverkade SOBRA en kolsyrad dryck med namnet Lime men smaken hade dock inte så mycket med fruktens smak att göra.

Limefrukten är känd i Europa sedan 1400-talet. Den är ganska rik på C-vitamin, och brittiska sjömän brukade därför få en daglig relativt billig ranson limesaft för att undvika skörbjugg. Det är på grund av detta som engelsmän fortfarande ibland kallas för "Limeys". Halten är dock inte tillräckligt hög, så därför övergavs den efter en tid till fördel för apelsiner och citroner som hos andra sjömän.

En klyfta av kärnfri lime

Det finns tre olika frukter som går under populärnamnet lime. Den vanligaste i svenska affärer är den stora sura utan kärnor som på portugisiska kallas limão och på spanska limón sin semilla. Det finns även en mindre men mer aromatisk med kärnor som på spanska limón agrio. Den riktiga limen som är lite sötaktig, har kärnor och en liten pigg i änden, som en klementin, heter på portugisiska och på spanska lima.

Referenser[redigera | redigera wikitext]