Linderödssvin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Linderödssvin.

Linderödssvinet är Sveriges enda oförädlade lantras av svin. De linderödssvin som finns idag härstammar från Skånes Djurpark. Djurparken har sedan 1951 hållit en svinstam som ursprungligen kommer från Linderödsåsen i Skåne. Även en sugga från Ekered på Hallandsåsen har tillvaratagits. Denna lantras är oförädlad, vilket innebär att ha kvar stor variation. Den är inte lika snabbväxande som de grisar som utnyttjas i dagens storproduktion, men har många andra förtjänster som främst uppskattas av självhushållare. Kroppsformen är lite rundare än de långa moderna raserna. Trynet är rakt. Öronen är medelstora och ofta lite vinklade framåt som solskydd. Färgen varierar, men är alltid svartfläckig med gråvit eller brunröd grundfärg. Linderödssvinet är härdigt och trivs bäst om det ges möjlighet att vara ute och böka i skog och mark.

Linderödssvinet är med i Jordbruksverkets handlingsplan för hotade svenska husdjursraser med svenskt bevarandeansvar. Rasen bevaras inom en levande genbank som upprätthålls av Föreningen Landtsvinet.

Matproduktion[redigera | redigera wikitext]

Det finns ca 300 Linderödssvin i Sverige varav 70 i Bjurvalla utanför Östervåla där de användas för småskalig köttproduktion.I "Sveriges skönaste gårdar" är en av maträtterna med Linderödssvin.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]