Lindshammars glasbruk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lindshammars Glasbruk.
Glasblåsning vid Lindhammar.

Lindshammar Glasbruk var ett av glasbruken i det småländska Glasriket. Bruket ligger i orten med samma namn i Uppvidinge kommun i Kronobergs län, precis på gränsen till Jönköpings län. På platsen har det tidigare även funnits ett pappersbruk och ett järnbruk. Edvin Öhrström var på 1970-talet knuten till bruket som glaskonstnär och när han vann en tävling om utsmyckning av Sergels Torg i Stockholm tillverkades de 80 000 glasprismorna till en 37,5 meter hög obelisk på bruket.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Tidigare har det på platsen funnits både pappersbruk och spikmedja. Lindshammar glasbruk grundades 1905 av Robert Rentsch, en från Tyskland invandrad glasblåsarmästare. Den första hyttan i uppfördes i trä. Bönderna skänkte virke och hoppades därmet att få sälja ved och andra produkter till bruket. Den tidiga produktionen var lampglas, oljehus, pressglas och hushållsglas. Rentsch drev bruket i 10 år men sålde efter en arbetskonflikt bruket till familjen Peterson 1916.

Det var garverifabrikören CJ Petersson från Hovmantorp och hans söner Anton och Bror som tillsammans med John Johansson tog över bruket 1916. Precis som så många andra glasbruk i Småland förde man en relativt anonym tillvaro och fortsatte med den traditionella tillverkningen av bl.a. huhållsglas. En period vad Lindshammar ensamma om att producera honungsburkar.

Det blev Anton Petterssons son Erik, som tagit sig namnet Hovhammar, som lyfte Lindshammar från de anonyma glasbruken. Erik Hovhammar fick 1949 (27 år gammal) ta över ledningen för bruket efter faderns bortgång och insåg vad som behövde göras för att bruket skulle klara efterkrigstiden. Den glasbruksbyggnad som idag finns i Lindshammar byggdes 1950-1955 av Hovhammar men hans far Anton var initiativtagare innan sin död 1949. Bruket ritades av Wilhelm von Mühlenfels. Grundaren Rentsch levde till 1955 och fick se det färdiga nya bruket, 95 år gammal. Av den ursprungliga bebyggelsen finns idag arbetarbostäderna uppförda 1906 och 1907 samt stall och spiksmedja (använd som museum).

Tidigt engagerade Erik Hovhammar arkitekten Gunnar Ander som fick till uppgift att skapa en egen profil för bruket. Ander tog fram ett helt nytt sortiment och använde mycket färg vilket gav Lindshammar glasbruk epitetet ”Glasbruket med färg”. Mellan 1965 och 2003 var Christer Sjögren konstnärlig ledare för bruket. Han skapade bland mycket annat bruksglas, karaffer, flaskor, ljusstakar, askfat, vaser och arkitektoniskt glas för brukets Arkitekturglas-ateljé. Här kan nämnas fatserien Barock och serie Crister där bland annat besticken med glashandtag ingick som blev en stor försäljningsframgång.

Nedgången[redigera | redigera wikitext]

1984 försattes Lindshammars glasbruk i konkurs, varefter det från 1985 till 1998 ägdes av Ulf Rosén med familj. Därefter ingick bruket i den norska koncernen CG Holding, som också äger glasbruket Hadeland i Norge. Från 2001 marknadsfördes Lindshammars produkter också under Steninge slotts varumärke.

2005 firade Lindshammar glasbruk 100 år, men det drogs sedan några år med ekonomiska svårigheter och 2008 lades produktionen i Lindshammar ner. Efterföljande säsonger hyrde fristående glasblåsare hyttan sommartid fram till 2011, då även denna verksamhet upphörde.

2013 köpte Magnor Glassverk Klafreströms Kristall som, efter namnbyte till Lindshammars Glasbruk Magnor Sweden, säljer glas i Lindshammar.[1] [2]

Formgivare vid Lindshammar i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Magnor Glassverk satsar i Sverige på nwt.se den 6 oktober 2013
  2. ^ Om LIndshammars glasbruk på glasriket.se Arkiverad 27 januari 2016 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]