Linkedin

Från Wikipedia
(Omdirigerad från LinkedIn)
Hoppa till: navigering, sök
Linkedin
LinkedIn Logo 2013.svg
Webbplats
Språkengelska med flera
Historik
Startad5 maj 2003
Statistik
Kommersiellja
Övrigt
Registreringkrav
Länk
Statusaktiv

Linkedin (i marknadsföringsammanhang även skrivet LinkedIn) är en webbtjänst där man kan sköta sitt professionella nätverk. Tjänsten är inriktad på att skapa en mötesplats mellan arbetssökande och företag. Den fungerar också som ett forum där individer kan återknyta kontakten med gamla kollegor. Med hjälp av sitt kontaktnät kan man som individ hitta nytt arbete eller nya affärsmöjligheter. Tjänsten fungerar också så att företag och organisationer kan leta nya anställda genom olika typer av abonnemang.

April 2014 nådde Linkedin över 300 miljoner användare globalt. I Sverige hade tjänsten 2 miljoner användare hösten 2014. Sedan juni 2011 finns ett kontor i Stockholm med ansvar för den nordiska marknaden.

Företaget introduceradesNYSE den 19 maj 2011.

I juni 2016 meddelade Microsoft att man kommer förvärva Linkedin för 217 miljarder kronor. Transaktionen förväntas fullbordas under 2016.[1]

Tjänst[redigera | redigera wikitext]

Som registrerad användare skapar man en profil med uppgifter om sig själv. Man kan bjuda in andra personer att bli kontakter i sitt nätverk. Det ska vara personer som man redan känner och litar på för att ge ett starkt och värdefullt nätverk. Om dessa personer inte sedan tidigare finns på Linkedin måste de först registrera egna profiler för att kunna bli kontakter. Dessa personer kan i sin tur bjuda in personer som de känner och börja bygga sina egna nätverk.

Om man anger vid vilka skolor man har studerat och på vilka arbetsplatser man har arbetat så hjälper Linkedin användaren att komma i kontakt med tidigare studiekamrater och kollegor. Användarens kontaktnät består av egna kontakter, deras kontakter (andra gradens kontakter) och även dessas kontakter i ytterligare ett led (tredje gradens kontakter).

Man kan använda sitt nätverk på olika sätt:

  • För att hålla kontakt med personerna i det egna nätverket och alltid ha aktuell information om var de arbetar eller studerar.
  • Man kan, av en gemensam och betrodd kontakt, bli presenterad för en arbetsgivare eller affärspartner som man vill komma i kontakt med.
  • Arbetsgivare kan söka kompetent personal och få dem rekommenderade av personer som de redan känner och litar på.
  • Arbetssökande kan hitta kontakter på ett företag de vill arbeta på och få insikt i hur det är att arbeta på just den arbetsplatsen.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Linkedin har fått kritik, främst för att utvinna e-postadresser till medlemmarnas kontakter och göra massutskick av inbjudningar till dessa personer i medlemmens namn.

Registreringsprocessen innefattar ett steg där användaren tillfrågas om lösenord till sina e-postkonton (som användaren dock kan avstå från att uppge). Med hjälp av inloggningsuppgifterna tar Linkedin reda på e-postadresser till kontakter i medlemmens adressbok eller som medlemmen har haft e-postkonversation med, och erbjuder att skicka ut inbjudningar till ett urval av dessa kontakter eller till alla dessa personer. Upp till 1500 inbjudningar kan sändas där medlemmen står som avsändare, omedelbart efter ett musklick som kan ha gjorts av misstag, utan att medlemmen har möjlighet att ångra eller dra tillbaka dem.

Linkedin stämdes för att skicka ut ytterligare två påminnelseinbjudningar till kontakter som ignorerat den första avtalsenliga inbjudan. I november 2014 förlorade Linkedin en rättegång, med hänvisning till att inbjudningarna var att betrakta som oombedd reklam och inte skyddas av amerikansk tryckfrihet. Linkedin har därefter upphört att sända påminnelser, men fortsätter att göra massutskick av inbjudningar till medlemmars e-postkontakter.[2][3][4][5]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

2012 blev Linkedin hackat.[6]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Exempel på andra webbplatser som erbjuder liknande tjänster är svenska Shortcut och IDme, och tyska XING, samt forskningsnätverket ResearchGate.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Microsoft to acquire LinkedIn | News Center”. news.microsoft.com. http://news.microsoft.com/2016/06/13/microsoft-to-acquire-linkedin/. Läst 24 juni 2016. 
  2. ^ LinkedIn sued over 'hacking' address books to send spam marketing emails, Daily Mail
  3. ^ LinkedIn to face lawsuit for spamming users' email address books, BetaNews
  4. ^ LinkedIn is “breaking into” user emails, spamming contacts – lawsuit, Gigaom.com
  5. ^ http://www.mediapost.com/publications/article/238275/judge-rejects-linkedins-free-speech-argument-in-b.html?
  6. ^ pcworld - Update: LinkedIn Confirms Account Passwords Hacked

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln anses behöva faktamallen {{Infobox webbsida}}.