Linus Pauling

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Linus Pauling Nobelpristagare i kemi 1954


Mottagare av Nobels fredspris 1962
Linus Pauling, år 1954.
Född 28 februari 1901
Portland
Multnomah County
Oregon
Död 19 augusti 1994 (93 år)
Big Sur
Monterey County
Kalifornien
Nationalitet USA Amerikan
Yrke/uppdrag Fysikalisk kemist, Biokemist
Namnteckning

Linus Pauling, född 28 februari 1901 i Portland, Multnomah County, Oregon, död 19 augusti 1994 i Big Sur, Monterey County, Kalifornien, var en amerikansk fysikalisk kemist, biokemist och fredsaktivist.

Pauling var en föregångare i tillämpningen av kvantmekanik på kemi och mottog Nobelpriset i kemi 1954 för sitt arbete med kemiska bindningar. Han gjorde också viktiga bidrag till kristall- och proteinstrukturbestämning, och var en av molekylärbiologins grundare.

Pauling mottog också Nobels fredspris 1962 för sin kampanj mot ovanjordiska kärnvapenprov. Han är därmed den ende person som har fått två Nobelpris som ensam mottagare. Tre personer till har fått flera Nobelpris, men då har åtminstone något av dem varit delat.

Han tilldelades också den amerikanska utmärkelsen National Medal of Science 1974 och den brittiska Davymedaljen 1947.

På äldre dagar propagerade han starkt för nyttan av att intaga C-vitamin (askorbinsyra) i stora mängder. Han fick dock utstå en hel del kritik för detta sitt engagemang, då hans påståenden ansågs vetenskapligt dåligt underbyggda.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Linus Pauling har fått en mellan/-högstadieskola i Corvallis, Oregon uppkallad efter sig, liksom 4674 Pauling, en asteroid.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]