Lispund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lispund i äldre tid vanligen förkortat LPound-mass sign.jpg men ibland även lisp. (Fsv. lifspund, mlat. liuonicum talentum, da. liespund, ty. liespfund, egentligen "liviskt pund"), ett i Skandinavien, norra Tyskland och östersjöprovinserna förr brukligt viktmått, vanligen 1/20 av ett skeppund och indelat i 20 skålpund. I Sverige avlystes denna vikt genom kungliga stadgan 31 januari 1855, men fortsatte att användas av gemene man i handeln.

I Sverige var:[1]

Forbönderna som fraktade stångjärn, förpackat i tunnor, från Bergslagen till närmaste uppstad tog emot efter bergslagsvikt, men behövde bara lämna efter uppstadsvikt. Skillnaden var det järn, som bonden fick behålla som körlega. Uppstaden fungerade som omlastningscentral.

När samma tunna i uppstaden togs emot av en ny forbonde för vidare transport till stapelstaden innehöll den järn efter uppstadsvikt, men behövde bara levereras efter stapelstadsvikt, när järnet var framme i stapelstaden. Skillnaden var det järn som den forbonden fick behålla som körlega.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 17. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 365 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Lispund, 1904–1926.