Lista över återkommande rollfigurer i Vänner

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Detta är en lista med återkommande rollfigurer i den Amerikanska sitcom/komedi-TV-serien Vänner.

Familjemedlemmar[redigera | redigera wikitext]

Charles Bing[redigera | redigera wikitext]

Charles Bing är pappa till Chandler Bing. Charles Bing är en dragqueen som tidigare var gift med Nora Tyler Bing. Han har en egen show i Las Vegas med namnet "Viva Las Gaygas", och framträder under pseudonymen "Helena Handbasket" på The Four Queens

Spelad av Kathleen Turner.

Nora Tyler Bing[redigera | redigera wikitext]

Nora Tyler Bing är mamma till Chandler Bing. Hon är en vuxenboksförfattare som skilde sig från Charles Bing när hon fick reda på hans sexualitet. Deras skilsmässa gjorde så Chandler började använda humor som en försvarsmekanism. Hon försökte en gång förföra Ross Geller.

Spelad av Morgan Fairchild.

Althea ???[redigera | redigera wikitext]

Ross och Monica Gellers mormor. Hon dör i avsnittet "The One Where Nana Dies Twice" i säsong ett. Hennes namn avslöjas inte förrän i avsnittet "The One With The Embryos".

Ben Geller-Willick-Bunch[redigera | redigera wikitext]

Ben, född 1995, är Ross son med Carol, som bodde med Carol och Susan. Ben föddes i avsnittet "The One With The Birth" i slutet av första säsongen men har bara dykt upp i tretton avsnitt. Hans namn kommer ifrån en namnbricka på vaktmästarkläderna som Phoebe klädde ut sig i. Som spädbarn spelades han av Charles Thomas Allen och John Christopher Allen och i senare säsonger av Cole Sprouse. Hans efternamn är från Ross Geller, Carol Willick och Susan Bunch.

Jack Geller[redigera | redigera wikitext]

Jack Geller är pappa till Monica och Ross, och make till Judy Geller. Även om han blivit kritiserad av sin fru för att favorisera Ross över Monica, så har han varit den mest sympatiska av de två.

Jack är känd för sina opassande kommentarer, som till exempel en tillsägelse till en brittisk person: "Din tjuvaktiga, skulle-ha-talat-tyska-om-det-inte-vore-för-oss, snåla lilla gubbe". Jack har berättat för sina svärföräldrar att han är advokat, men det är inte sant. Vad han egentligen jobbar med framgår aldrig. Han röker cigaretter - dock i hemlighet - han menar att cigaretterna Ross hittar i huset är Judys. I "The Last One" så döper Monica sitt barn efter Jack.

Spelad av Elliott Gould.

Judy Geller[redigera | redigera wikitext]

Judy Geller är mamma till Ross och Monica och gift med Jack Geller. Hon kritiserar ofta Monica, och vanligtvis för att hon inte har någon pojkvän, samtidigt som hon favoriserar Ross. Hennes kritik av Monica kan delvis vara orsaken till Monicas städmani. Dock så är Judy och Monica väldigt lika varandra.

Spelad av Christina Pickles.

Dr Leonard Green[redigera | redigera wikitext]

Dr Leonard Green är pappa till Rachel Green. Han är en perfektionist som kräver att allt hans barn gör ska passa in. Han och hans fru skilde sig strax efter att Rachel lämnade sin trolovade Barry vid altaret. Rachel och hennes pappa har ett ganska gnällig förhållande till varandra, men ändå har Leonard sagt till sina vänner och till sin dotter Jill att hans dotter Rachel är den enda av hans barn han är stolt över. Han ogillar Ross och kritiserar honom ofta, speciellt efter att han får reda på att Ross gjorde Rachel gravid och samtidigt inte skulle gifta sig med henne.

Spelad av Ron Leibman.

Sandra Green[redigera | redigera wikitext]

Sandra Green är mor till Rachel Green. I ett avsnitt när hon är på väg att lämna Rachels far, Leonard Green, frågar hon Rachel och Monica ifall de har någon marijuana för att fira sin separation. Hon dansade även med en "underbar stor kvinna" på Carol Willick (Ross första fru) och Susans lesbiska bröllop, inte för att hon var något att satsa på men hon tyckte att det var kul att veta att det fanns alternativ.

Sandra Green har också flera av de karaktärsdrag som Rachel hade innan hon bestämde sig för att leva sitt eget liv, bland andra att förlita sig på andra personers pengar, att hon saknar respekt för personer med låglönejobb och attityden till bröllop. När hon märker att Rachel är lycklig med sitt nya liv, vill dock även Sandra leva så.

När Monica har en fest för det kommande barnet Rachel ska ha i säsong 8, glömmer hon att bjuda in Sandra Green, dock bjuder hon in Rachels båda systrar. På grund av det visar Sandra tydligt under festen att hon är arg på Monica, men Monica står på sig och slänger igen dörren framför Sandra. När Sandra sedan går så springer Monica efter för att be om ursäkt.

Spelad av Marlo Thomas.

Amy Green[redigera | redigera wikitext]

Rachels syster. Amy besöker Rachel två gånger och båda gångerna för att hon har problem med pojkvänner. Hon kallar Ross och Rachels dotter Emma för Ella hela tiden, och när de påpekar att hon faktiskt heter Emma så frågar Amy varför de har bytt namn på henne. Hon är barnvakt åt Emma en gång och piercar hennes öron. Rachel och Ross får spel och Rachel får Amy att flytta ut. Innan hon gör det, så skvallrar Rachel och Amy om deras andra "feta" syster Jill.

Spelad av Christina Applegate.

Frank Buffay Sr.[redigera | redigera wikitext]

Phoebe Buffays och Ursula Buffays pappa Frank Buffay Senior nämns ofta i serien, men dyker bara upp en gång under seriens gång, när Phoebes mormor dör. Detta i avsnittet "The One With Joey's Bag". Phoebe har vid detta tillfälle inte träffat sin far sedan hon var riktigt liten.

Spelad av Bob Balaban.

Frank Buffay Jr.[redigera | redigera wikitext]

Frank är halvbror till Phoebe Buffay. Phoebe hittar Frank när hon letar efter sin pappa, som lämnade henne när hon var ett barn. Det visar sig att hennes pappa har lämnat mer än en familj. Frank är kanske ännu underligare än sin storasyster - han har punkterat en lunga, blivit arresterad för att ha stulit fågelägg och ägt en hund som hette "Tumör". Han har även som hobby att smälta saker.

I den tredje säsongen berättar Frank för Phoebe att han dejtar sin hemkunskapslärare, Alice (som han fortsätter att kalla "Mrs. Knight" trots att de är tillsammans). Efter att Phoebe först tvivlat på deras kärlek, märker hon snart att de faktiskt älskar varandra.

I avsnittet "The One With Phoebe's Uterus", återkommer Frank som nu är gift med Alice. Han frågar Phoebe om hon vill bli surrogatmamma åt de två eftersom de inte kan få barn, men är desperata att få det. Phoebe går med på detta och i "The One Hundredth" föder hon trillingar, en pojke, Frank Jr. Jr., och två flickor, Leslie och Chandler. Chandler får sitt namn eftersom Phoebe fick besluta om ett av namnen, och först trodde de att barnet skulle bli en pojke.

Frank kommer åter igen i en senare säsong och försöker övertyga Phoebe att ta hand om en av trillingarna för att han behöver sova.

Spelad av Giovanni Ribisi.

  • Giovanni Ribisi var också med i avsnitt sex i säsong två, som en kille utan namn som tappade en kondom i Phoebes gitarrfodral och sedan kommer tillbaka för "han behöver den för en nödsituation". Senare i samma säsong kommer Giovanni åter, dock den här gången som Frank Jr. Frank Jr. har även samma karaktärsdrag som Giovannis förra karaktär. Dock är det omöjligt att de är samma person eftersom Phoebe visar Frank Jr. runt i New York, där han aldrig har varit tidigare.

Lily Buffay[redigera | redigera wikitext]

Phoebes och Ursulas mamma som begick självmord när de två barnen var väldigt unga. Hon nämns i några avsnitt.

Ursula Pamela Buffay[redigera | redigera wikitext]

Ursula var från början med som en förvirrad servitris i situationskomedin Galen i dig (Mad About You), som jobbade på Paul och Jamies favoritrestaurang, Riffs. När Lisa Kudrow fick rollen som Phoebe - en av huvudkaraktärerna i Vänner - och båda serierna utspelar sig i New York, så bestämde sig producenterna för att ta med karaktären i serien. Ursulas lägenhet ligger i SoHo medan Phoebe och hennes vänner bor i The Village.

I Galen i dig var Ursula en trög servitris, som ofta glömde beställningar helt och hållet. Hennes karaktär utvecklades mer i Vänner. Ursula visar sig ofta vara elak och fientlig mot Phoebe. De två har varit fiender sen de var små, då till exempel Ursula slängde Phoebes favorittermos under en buss och stal hennes första pojkvän. Det har skapat en klyfta mellan systrarna som fortsatt in i vuxen ålder. Även om Phoebe hamnade på gatan som en hemlös under tonåren så gjorde inte Ursula det. Hur systrarna blev separerade nämns aldrig.

I "The One Where Chandler Can't Cry", visar det sig att Ursula arbetar som porrskådespelerska och använder sin systers förnamn i filmerna. Hon har medverkat i filmer som "Buffay the Vampire Layer", "Sex Toy Story 2", "Lawrence of a Labia" och "Inspect her Gadget". När Ursula vägrar sluta använda Phoebes namn, går Phoebe i stället till filmbolaget och ser till att lönecheckarna skickas till rätt (det vill säga hennes egen) adress.

Spelad av Lisa Kudrow.

Phoebe Abbott[redigera | redigera wikitext]

Phoebe Abbott är Phoebe och Ursula Byffays biologiska mor. Phoebe hittar henne, hon bor i ett strandhus i Montauk, New York. Hennes största passioner är keramik och erotik. Hon gillar också The Beatles, pizza och valpar. När hon får reda på att Phoebe ska agera som surrogatmor till Frank Jr. och Alice, sätter hon sig emot idén och lånar Phoebe en valp för att lära henne hur det är att lämna något ifrån sig som man älskar. Planen går i baklås och Phoebe blir ändå surrogatmor.

Spelad av Teri Garr.

Frank III (Frank Jr Jr), Lesley, och Chandler[redigera | redigera wikitext]

Alice och Franks barn, som Phoebe var surrogatmamma åt. Hon föder dem i avsnittet The One Hundredth. Frank Jr. Jr. har fått namn efter sin far, Alice gav namn åt Lesley och Chandler fick sitt namn efter Chandler, även om det sedan visade sig att hon var en tjej.

Källor[redigera | redigera wikitext]