Lista över basebolluttryck

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Det här är en lista över basebolluttryck. Listan inkluderar inofficiella termer, fraser och andra uttryck, till exempel slanguttryck, som används i baseboll och deras betydelser.

3-2-3 double play[redigera | redigera wikitext]

En relativt ovanlig kombination som slutar i en double play. Med fullt på bas, slagmannen slår bollen mot första bas, förstabasmannen kastar hem (mot catchern) för en force play, catchern kastar bollen tillbaka till förstabasmannen för att bränna slagmannen. Det hände under en väldigt omtalad match sju under World Series 1991, när catchern Brian Harper och förstabasmannen Kent Hrbek från Minnesota Twins utförde en 3-2-3 mot Atlanta Braves. Lonnie Smith hindrades från att göra poäng medan Sid Bream brändes på första bas.

4[redigera | redigera wikitext]

I det här fallet hänvisar inte 4 till andrabasmannen (den 4:e positionen) utan till hemplattan som benämns som den fjärde basen. Den används vanligtvis för att signalera att en löpare är på väg till hemplattan och att bollen ska kastas dit.

Wild pitch[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Wild pitch

Wild pitch (WP) innebär att pitchern kastar ett kast som inte catchern kan fånga. På en wild pitch kan löpare på bas avancera en eller flera baser och ibland även göra poäng.