Lista över jediriddare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En blå ljussabel är en vanlig syn hos en jedi.

Det här är en lista över jediriddare i det fiktiva Star Wars-universumet.

Agen Kolar[redigera | redigera wikitext]

Agen Kolar är en jediriddare som är med i Star Wars episod II och III.

Asajj Ventress[redigera | redigera wikitext]

Asajj Ventress är född på Rattatak, en avlägsen planet som behärskas av diverse krigsherrar, och som var okänd för republiken fram till klonkrigens början. Asajj förlorade sina föräldrar som liten och skulle ha dött om det inte varit för jediriddaren Ky Narec, som kraschlandat på planeten. Narec insåg att Asajj hade stor potential i Kraften och tränade henne som sin padawan. Tyvärr hann han inte slutföra hennes träning innan han mördades av en krigsherre som hette Kirske.

Barriss Offee[redigera | redigera wikitext]

Barriss Offee är en fiktiv karaktär i Stjärnornas krig. Luminara Undulis padawan. Luminara och Barris hade ett gemensamt uppdrag med två andra Jedi, Anakin Skywalker och Obi-Wan Kenobi på planeten Ansion (mellan episod I och II). Under klonkrigen förrådde Barriss Ahsoka Tano genom att sätta ditt henne för mord. Barriss blev tillfångatagen av Anakin Skywalker efter en ljusabelduell.

Desann[redigera | redigera wikitext]

Desann tränades upp på jediskolan på Yavin 4 tills han dödade en elev och flydde sedan från planeten innan Luke Skywalker hann "reglera" honom. Desann var en mörk jedimästare som tjänade under Hethrir och dennes försök till att återskapa Rymdimperiet.

Corran Horn[redigera | redigera wikitext]

Corran Horn är en fiktiv jediriddare som främst varit med i X-Wing böckerna och serierna. I boken 'I, Jedi' berättar Corran från sin synvinkel vad som hände under hans träning på Yavin 4.

Qui-Gon Jinn[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Qui-Gon Jinn

Qui-Gon Jinn är en fiktiv karaktär i Star Wars-filmerna, mentor för Obi-Wan Kenobi, spelar en central roll i Episod I och anses vara en av de visaste jediriddaren genom tiderna.

Obi-Wan Kenobi[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Obi-Wan Kenobi

Obi-Wan "Ben" Kenobi är en av karaktärerna i filmerna om Stjärnornas krig (Star Wars på engelska). Obi-Wan Kenobi är en av de centrala karaktärerna och finns med i samtliga Stjärnornas krig-filmer, utom episod VII.

Ki-Adi-Mundi[redigera | redigera wikitext]

Ki-adi mundi var jediriddare som satt i jedirådet under de sista åren av republiken. Ki-adi mundi föll offer för order 66 och blev dödad av sina egna trupper. Han ledde under Klonkrigets slut ockupationen av den frusna planeten Mygeeto.

Kit Fisto[redigera | redigera wikitext]

Kit Fisto är en amfibisk krigare, jedimästare och general under Klonkrigen, och satt även i jedirådet under dess sista dagar. Han var beväpnad med en grön ljussabel, och var känd som en av de få riddare som verkligen bemästrade Shii-Cho, den mest grundläggande formen av ljussabelsstrid.

Kyle Katarn[redigera | redigera wikitext]

Kyle Katarn är huvudperson i datorspelen Dark Forces, Dark Forces 2: Jedi Knight och Jedi Knight II: Jedi Outcast. Han förekommer även i spelet Jedi Knight: Jedi Academy, Empire at War och i vissa Star Wars-romaner. Däremot är han inte med i någon av filmerna.

Mara Jade[redigera | redigera wikitext]

Mara Jade var från början Kejsar Palpatines högra hand och personliga lönnmördare. Hon adopterades av Kejsaren i tidig ålder och tjänade honom sen barnsben.

Plo Koon[redigera | redigera wikitext]

Plo Koon är en jedimästare. Han tillhör rasen kel dor från planeten Dorin, som inte tål syre i stora mängder. Av denna anledning bär han mask.

Quinlan Vos[redigera | redigera wikitext]

Quinlan Vos är en kiffar och jedi från planeten kiffex. Quinlan Vos blev upptäckt i en mycket tidig ålder av Jedis. Quinlan var tränad av Jedi-mästaren Tholme.

Rahm Kota[redigera | redigera wikitext]

Kota var en jedigeneral under klonkriget som inte litade på klonerna, så han använde sin egen trupp.

Shaak Ti[redigera | redigera wikitext]

Shaak Ti var en jedimästare som tillhörde arten togruta, vilka utmärks av röd hud och ihåliga, svart-vit-randiga horn på huvudet. Hon valdes in i rådet som ersättare för Yaddle.

Anakin Skywalker[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Anakin Skywalker

Anakin Skywalker är en av figurerna i filmerna om Stjärnornas krig.

Anakin är en Jediriddare som var padawan till Jedimästaren Obi-Wan Kenobi, innan han blev omvänd till den Mörka sidan av Darth Sidious(Överkansler Palpatine) och blev ond.

Luke Skywalker[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Luke Skywalker

Luke Skywalker är huvudkaraktären i de tre ursprungliga Stjärnornas krig-filmer som spelades in 1977–1983.

Luke Skywalker är Anakin Skywalkers och Padme Amidalas son. Prinsessan Leia är han tvillingsyster, vilket han får reda på i Jedins återkomst. Luke föddes under en tid då det var kris i galaxen.

Starkiller/Galen Marek[redigera | redigera wikitext]

Starkiller
Star Wars-rollfigur
Första framträdande The Force Unleashed
Röstskådespelare Samuel Witwer
Anknytning
Lojalitet Sithorden (Darth Vader),
Jediorden,
Rebellerna
Position Darth Vaders hemlige lärling
Information
Födelsenamn Galen Marek[1][2]
Art Människa
Kön Man
Hemvärld Kashyyyk

Starkiller, eller som han egentligen heter, Galen Marek, var Darth Vaders hemlige lärjunge. Han är frontfiguren i spelet Star Wars: The Force Unleashed och var en mycket kraftfull jediriddare. Han spelas av både i utseende och röst av Samuel Witwer.

Alternativt slut[redigera | redigera wikitext]

I en uppföljare till Star Wars: The Force Unleashed som släpps på hemladdning under hösten 2009 fortsätter där det så kallade "the darkside ending" slutar och skapar en alternativ version av Star Wars-sagan.[3] Efter att man duellerat Darth Vader och dödat honom blir han Palpatines nye lärling och skickas ut på ett antal uppdrag. I en trailer kan man bland annat se att man får möta Obi-Wan Kenobi och Boba FettTatooine, samt Luke Skywalker i rebellernas bas på Hoth.[3]

Tavion[redigera | redigera wikitext]

Tavion är en rollfigur inom fenomenet Star Wars och finns bland annat med i spelen "Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast" och "Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy".

Saesee Tiin[redigera | redigera wikitext]

Saesee Tiin är en fiktiv karaktär i Star Wars.

Saesee Tiin var en jedimästare från månen Iktotch. Som alla iktotchi hade han stora, nedåtsvängda horn på huvudet, och telepatiska förmågor.

Luminara Unduli[redigera | redigera wikitext]

Luminara Unduli är en fiktiv karaktär i Star Wars.

Luminara är en jedimästare och tillhör samma folkslag som sin padawan, Barriss Offee. Deras folk kallas för "Mirilians".

Hon var med vid slaget om Geonosis. Hon var med i slaget om Kasyyk nästan som hon skulle vara general. När order 66 sattes i bruk blev hon då dödad av sina egna klontrupper.

Mace Windu[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Mace Windu

Mace Windu, fiktiv karaktär i Stjärnornas krig-filmerna, en av de tolv jedi som satt i jedirådet under Republiken.

Mace Windu är en flintskallig Jedimästare, som är väldigt skicklig med ljussabeln.

Xanatos[redigera | redigera wikitext]

Xanatos är en fiktiv karaktär i Stjärnornas krig-filmerna. Xanatos var Qui-Gons Jinns andra padawan (lärling), men Xanatos svek honom när de på ett uppdrag skulle döda Xanatos giriga far. Qui-gons första padawan hade dött i ett fruktansvärt slag, några år tidigare.

Yoda[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Yoda

Yoda är en rollfigur i Stjärnornas krig-filmerna.

Yoda är en runt 800–900 år gammal jediriddare och är ledare för Jediordens högsta råd. Han ledde kampen mot sith ända fram till kejsaren dödade alla jedi (utom några få Jediriddare som lyckades undgå Order 66) efter klonkrigen. Yoda väljer då självmant exil på planeten Dagobah.

Bultar Swan[redigera | redigera wikitext]

Bultar Swan är en karaktär i Star Wars.

Bultar Swan var en kvinnlig mänsklig jediriddare. Hon var en av de överlevande kämparna av slaget om Geonosis. Hon överlevde till och med order 66.

Eeth Koth[redigera | redigera wikitext]

Eeth Koth var en zabrakisk jedimästare som tillhörde jedirådet under åren innan klonkrigen.

Eeth föddes på Nar Shaddaa och blev tidigt föräldralös. Vid fyra års ålder blev han upphittad av en förbipasserande jedi och togs med till templet. Eeth såg med viss rätt orden som sina räddare undan ett hemskt öde, och växte upp till en skicklig och hängiven jedi. Han tränade flera padawans, bland annat Sharad Hett, och blev med tiden god vän med Mace Windu; de två deltog tillsammans i bland annat ordens aktion mot de krigiska Yinchorri.

Oppo Rancisis[redigera | redigera wikitext]

Oppo Rancisis var en Thisspiasian från planeten Thisspias. Han var son till den kvinnliga Thisspiasianen Blood Monarch. När hans mamma dött tog hans syster över tronen. Men hans syster blev Mördad och han erbjöds tronen, men han avvek för då hade han redan påbörjat jediträningen under mäster Yaddle. Han satt i rådet under en lång tid. Hans rörlighet som jedi var begränsad på grund av hans snigelliknande underkropp.

Adi Gallia[redigera | redigera wikitext]

Adi Gallia var en kvinnlig, mänsklig jedimästare som satt i rådet ända sedan Episod I till sin död. Hon var mycket klok bland sina kollegor, hon hade en stor uppsyn. Hon var född på planeten Coruscant. Till utseendet var hon, likt Mace Windu mörkhyad och hade en lila huvudbonad av tyg. Adi Gallia dog under klon krigen på planeten Florum efter en ljussabelduell med Savage Opress.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Little Nemo (19 augusti 2008). ”Star Wars: The Force Unleashed Interview”. UGO. http://gamesblog.ugo.com/index.php/gamesblog/more/star_wars_the_force_unleashed_interview1/. Läst 31 augusti 2008. 
  2. ^ Williams, Sean (2008-08-19). The Force Unleashed. Star Wars. Del Rey. Sid. 316. ISBN 978-0345499028. ”"His full name was Galen Marek"” 
  3. ^ [a b] Thorsen, Tor (24 juli 2009). ”Force Unleashed unleashing more DLC, Sith Edition”. Gamespot. http://comic-con.gamespot.com/story/6214122/force-unleashed-unleashing-more-dlc-sith-edition. Läst 25 juli 2009.