Lista över kvinnliga nobelpristagare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lista över kvinnliga nobelpristagare är en lista på kvinnor som har tilldelats Nobelpriset eller Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne (ekonomipriset). 

Marie Curie var den första kvinnan som tilldelades ett Nobelpris.

Den första kvinnan som fick ett Nobelpris var Marie Curie, som tilldelades Nobelpriset i fysik 1903 tillsammans med sin man, Pierre Curie och Henri Becquerel. Hon var också den första kvinnan som fick Nobelpriset i kemi år 1911.

Sextio kvinnor har till och med år 2022 tilldelats ett Nobelpris varav en, Marie Curie, har fått priset i både fysik och kemi. Som jämförelse har 954 män och 27 organisationer fått minst ett Nobelpris.[1]

Bertha von Suttner var den första kvinnan som fick Nobels fredspris.

Nobels fredspris har tilldelats 18 kvinnor, varav Bertha von Suttner, som fick priset 1905, var den första och den andra kvinnan totalt som tilldelades ett Nobelpris. År 1976 delade två kvinnor, Betty Williams och Mairead Corrigan, på fredspriset och 2011 delade tre kvinnor, Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman, på priset.[2]

Nobelpriset i litteratur har tilldelats 17 kvinnor varav Selma Lagerlöf, som fick priset 1909, var den första[3] och den tredje kvinnan totalt som tilldelats ett Nobelpris.

Tolv kvinnor har tilldelats Nobelpriset i medicin varav Gerty Cori, som fick priset 1947, var den första.[4]

Åtta kvinnor har tilldelats Nobelpriset i kemi, varav Marie Curie var den första.[5] År 2020 delade två kvinnor, Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna, på kemipriset.

Fyra kvinnor har tilldelats Nobelpriset i fysik, varav Marie Curie var den första.[6]

Två kvinnor, Elinor Ostrom och Esther Duflo har tilldelats Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.[7]

År 2009 delades fem Nobelpris i fyra kategorier ut till kvinnor. Det är det högsta antalet som har delats ut ett enskilt år. År 2018 fick fyra kvinnor ett Nobelpris i var sin kategori och 2020 fick fyra kvinnor pris i tre kategorier.

De senaste kvinnorna som har fått ett Nobelpris är Carolyn Bertozzi, som fick Nobelpriset i kemi år 2022, och Annie Ernaux som fick Nobelpriset i litteratur samma år.

Pristagare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]