Lista över motorvägar i Marocko

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
UK motorway symbol.svg

Detta är en lista över motorvägar i Marocko.

Marocko har ett för Afrika relativt väl utbyggt motorvägsnätverk. Det binder samman huvudstaden Rabat med den ekonomiska huvudstaden Casablanca och de tidigare huvudstäderna Meknes och Fès. Det når också upp till hamnstaden Tanger som är en viktig hamnstad med båttrafik mot Europa. Det når även ner till turiststaden Agadir i söder. Motorvägsnätet är under stark utbyggnad och i dagsläget har 784 av planerade 1417 kilometer färdigställts. Planen är att knyta samman turiststaden Agadir i söder med hamnstaden Tanger i norr och den nya djuphavshamnen Oued Rmel vid Gibraltar sunds smalaste punkt.

De marockanska motorvägarna försöker hålla en europeisk standard, men ekonomiska begränsningar gör att det inte är möjligt. Skyltarna består alltid av vit text mot blå bakgrund, med text både med arabiska och latinska bokstäver. Siffrorna är alltid med latinska tecken. Hastighetsbegränsningen är i regel 120 km/h, förutom i närheten av betalstationer, och på sträckan Casablanca - flygplats Mohamed V på A7 samt på en del av A2 mellan Khemisset och Meknes är hastigheten begränsad till 100 km/h. De marockanska motorvägarna har generellt två körfält i varje riktning, förutom ett kort avsnitt på A3 som för övrigt kommer att byggas ut till tre körfält till 2010, samt vid betalstationerna.

Motorvägarna i Marocko är betalmotorvägar av samma typ som finns i Spanien och Frankrike och administreras av det statsägda aktiebolaget Autoroutes du Maroc. På de längre sträckorna tar man en biljett vid infarten till motorvägen och betalar sedan en avgift som bestäms av färdsträckan och vägens geografi (stängt system). Bergssträckor är dyrare att bygga och underhålla och därmed dyrare att färdas på. Biljettsystemet används i dagsläget på A1 mellan Kenitra och Tanger, A2 mellan Sidi Allal el Bahraoui och Fès samt på A5 mellan Casablanca och Tnine Chtouka. Vid övriga betalstationer betalar man en bestämd summa (öppet system).

Motorvägssträckor i Marocko[redigera | redigera wikitext]

A7

Motorvägssträckor under byggnad[redigera | redigera wikitext]

Planerade motorvägssträckor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]