The Walking Dead (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om TV-serien. För serietidningen, se The Walking Dead. För datorspelet, se The Walking Dead (spel).
The Walking Dead
The Walking Dead 2010 logo.svg
Originaltitel The Walking Dead
Genre Äventyr
Drama
Skräck
Thriller
Skapad av Frank Darabont
Baserad på The Walking Dead
av Robert Kirkman
Tony Moore
Charlie Adlard
Medverkande Andrew Lincoln
Jon Bernthal
Sarah Wayne Callies
Laurie Holden
Jeffrey DeMunn
Steven Yeun
Chandler Riggs
Norman Reedus
Lauren Cohan
Danai Gurira
Michael Rooker
David Morrissey
Melissa McBride
Scott Wilson
Michael Cudlitz
Emily Kinney
Chad Coleman
Musik Bear McCreary
Antal avsnitt 67
Längd (per avsnitt) 42-45 minuter
62-67 minuter (2 avsnitt)
Antal säsonger 5
Land  USA
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag AMC
Exekutiv producent Frank Darabont
Gale Anne Hurd
David Alpert
Robert Kirkman
Charles H. Eglee
Glen Mazzara
Scott M. Gimple
Greg Nicotero
Tom Luse
Inspelningsplats Atlanta, Georgia
Sändning
Originalkanal AMC
Originalvisning 2010 -
Status Pågående

The Walking Dead är en amerikansk postapokalyptisk skräck-TV-serie utvecklad av Frank Darabont och baserad på serietidningen The Walking Dead av Robert Kirkman, Tony Moore och Charlie Adlard.[1] Serien kretsar kring en liten grupp människor ledda av sheriffen Rick Grimes, efter att en zombieepidemi slagit USA i spillror.

TV-serien visas på kabelkanalen AMC sedan oktober 2010 och följer i princip samma handling som den tecknade serien. I rollerna syns bland annat Andrew Lincoln, Laurie Holden och Norman Reedus. Den andra säsongen av serien började att sändas i oktober 2011, säsong tre i oktober 2012 och säsong fyra i oktober 2013.[2] Säsong fem hade premiär den 12 oktober 2014.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1[redigera | redigera wikitext]

Vicesheriffen Rick Grimes hamnar i koma efter att ha blivit skottskadad av förrymda brottslingar. En okänd tid senare vaknar han upp i ett övergivet sjukhus i en postapokalyptisk värld som styrs av smittsamma, köttätande zombier. När Rick återvänder hem upptäcker han att hans fru och son är borta och han möter överlevarna Morgan Jones och hans son Duane, som förklarar situationen för honom. Det ryktades om att det skulle finnas en säkerhetszon i Atlanta och Rick tror att hans familj är där. Rick lämnar Morgan för att ge sig ut på en farlig resa till staden för att hitta sin familj.

Säsong 2[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha fått smärtsamma svar från smittskyddsinstitutet fortsätter Rick och hans grupp med att finna en säker plats längs vägarna. Problem uppstår när Carols dotter Sophia försvinner ut i skogen och Ricks son Carl blir av en olyckshändelse skjuten och allvarligt skadad. De kommer fram till en farm som ägs av veterinären Hershel Greene. Gruppen bosätter sig på hans gård och där börjar allas känslor att svalla mellan varandra. Hershel försöker att rädda livet på Carl och de andra letar efter Sophia i skogarna. Gruppen får snart ett oväntat besök av opålitliga främlingar som anses vara ett stort hot mot gruppen.

Säsong 3[redigera | redigera wikitext]

Rick tar på sig ett diktatoriskt ledarskap över gruppen och fortsätter att söka efter en säker plats de kan bosätta sig på. De hittar till slut ett fängelse som de lyckas att göra till ett nytt och säkert hem. De får dock problem när det visar sig att det finns kvarlämnade fångar i fängelset som inte tvekar att ställa till med trubbel. I närheten av fängelset visar det sig finnas en stad, vid namn Woodbury, som styrs av den psykopatiska Guvernören. Det dröjer inte länge förrän Rick och Guvernören möter varandra och de blir omedelbart varandras värsta ärkefiender. Nu är det inte bara zombier som är det stora hotet längre, utan även levande människor med ofredliga avsikter.

Säsong 4[redigera | redigera wikitext]

Det har gått flera månader sen Woodburyfolket flyttade in i fängelset och Rick har avstått från sitt ledarskap för att ta det lugnt. Men just när man trodde att fängelset hade blivit en säker plats sker det märkliga saker som sätter allas liv på spel. Ovanligt många zombier dyker upp och tränger sig igenom stängslen och ett dödligt virus drabbar de flesta i fängelset. Rick och de andra gör vad de kan för att hjälpa alla och rädda fängelset men när Guvernören återvänder för att ta fängelset från dem slutar det med ett våldsamt krig som förstör stora delar av fängelset och gör det fullständigt osäkert. Gruppen splittras från varandra och de måste hitta varandra och återigen hitta en ny säker plats.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Huvudroller[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare Karaktär Säsonger
Säsong 1 Säsong 2 Säsong 3 Säsong 4 Säsong 5
Andrew Lincoln Rick Grimes Huvudroll
Jon Bernthal Shane Walsh Huvudroll Gästroll
Sarah Wayne Callies Lori Grimes Huvudroll
Laurie Holden Andrea Huvudroll
Jeffrey DeMunn Dale Horvath Huvudroll
Steven Yeun Glenn Rhee Huvudroll
Chandler Riggs Carl Grimes Huvudroll
Norman Reedus Daryl Dixon Återkommande Huvudroll
Melissa McBride Carol Peletier Återkommande Also Starring[a] Huvudroll
Michael Rooker Merle Dixon Återkommande Gästroll Huvudroll
Lauren Cohan Maggie Greene Återkommande Huvudroll
Scott Wilson Hershel Greene Återkommande Also Starring[a] Huvudroll
Danai Gurira Michonne (Stand-in) Huvudroll
Emily Kinney Beth Greene Återkommande Also Starring[a]
David Morrissey The Governor/Phillip Blake Huvudroll
Chad Coleman Tyreese Återkommande Also Starring[a]
Sonequa Martin-Green Sasha Återkommande Also Starring[a]
Lawrence Gilliard, Jr. Bob Stookey Also Starring[a]
Alanna Masterson Tara Chambler Återkommande Also Starring[a][3]
Michael Cudlitz Abraham Ford Återkommande Also Starring[a][4]
Josh McDermitt Eugene Porter Återkommande Also Starring[a][4]
Christian Serratos Rosita Espinosa Återkommande Also Starring[a][3]
Andrew J. West Gareth Gästroll Also Starring[a][3]

* ^ Denna skådespelare/skådespelerska står inte med i förtexterna, och krediteras istället som "also starring", men anses i övrigt av AMC som en huvudkaraktär.[5][6][7]

Återkommande roller[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare Karaktär Säsonger
Säsong 1 Säsong 2 Säsong 3 Säsong 4 Säsong 5
IronE Singleton Theodore "T-Dog" Douglas Återkommande
Lennie James Morgan Jones Gästroll Gästroll
Emma Bell Amy Återkommande Röstroll
Jeryl Prescott Sales Jacqui Återkommande Röstroll
Andrew Rothenberg Jim Återkommande Röstroll
Adam Minarovich Ed Peletier Återkommande Gästroll
Juan Gabriel Pareja Morales Återkommande
Madison Lintz Sophia Peletier Återkommande
Jane McNeill Patricia Återkommande
James Allen McCune Jimmy Återkommande
Michael Zegen Randall Culver Återkommande
Lew Temple Axel Återkommande
Vincent M. Ward Oscar Återkommande
Dallas Roberts Milton Mamet Återkommande
Tyler Chase Ben Återkommande
Daniel Thomas May Allen Återkommande Gästroll
Jose Pablo Cantillo Caesar Martinez Återkommande
Melissa Ponzio Karen Återkommande
Travis Love Shumpert Återkommande Gästroll
Sunkrish Bala Caleb Subramanian Återkommande
Brighton Sharbino Lizzie Samuels Återkommande
Kyla Kenedy Mika Samuels Återkommande
Audrey Marie Anderson Lilly Chambler Återkommande
Jeff Kober Joe Återkommande

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Första säsongen av The Walking Dead blev mycket väl mottagen av kritiker och har 82 av 100 poäng på Metacritic, baserat på 25 recensioner.[8] Andra säsongen har efter halva säsongen (14 november 2011) fått 80 av 100 poäng, baserat på 22 recensioner.[9] Seriens första avsnitt fick fler tittare i åldersgruppen 18-49 än någon serie tidigare på amerikansk kabel-TV,[10] och den andra säsongen slog rekord i tittarsiffror som satts tio år tidigare av The Dead Zone.[11] Serien fick en nominering för "Best Television Series" ("bästa TV-serie") i Golden Globe 2010 och vann en Emmy Award 2011 för "Outstanding Prosthetic Makeup" ("Enastående specialeffektsmink").[11]

Serien har en trogen fanskara och det har skapats hyllningar som tvprogrammet "Talking Dead" på AMC där programledaren Chris Hardwick leder diskussioner om varje avsnitt. Det har även börjat säljas mängder av fanprodukter som t.ex. sexleksaken "Wanking Dead"

Internationellt[redigera | redigera wikitext]

The Walking Dead lanserades strax efter första säsongens premiär i USA även internationellt genom Fox International Channels,[10] och andra säsongens premiär sågs av över 10 miljoner människor i 122 olika länder.[11]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har TV11 rättigheterna till serien. Den första säsongen började sändas i februari 2011 och den andra säsongen i november samma år, bara några veckor efter att säsongen börjat i USA. Den tredje säsongen började sändas 4 november 2012, andra halvan av säsong 3 började sändas 7 april 2013. Den fjärde säsongen började sändas 29 december 2013 på Kanal 9.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Brad Miska (2010-07-05). ”Breaking Bad Director Michelle MacLaren Talks The Walking Dead” (på engelska). Dread Central. http://www.dreadcentral.com/news/38564/breaking-bad-director-michelle-maclaren-talks-the-walking-dead. Läst 2010-07-15. 
 2. ^ http://screenrant.com/walking-dead-season-4-premiere-start-date/
 3. ^ [a b c] Patten, Dominic (March 31, 2014). ”AMC’s ‘Walking Dead’ Adds Trio As Season 5 Regulars”. Deadline.com. http://www.deadline.com/2014/03/amc-walking-dead-adds-trio-season-5-series-regulars-adam-j-west-alanna-masterson-christian-serratos/. Läst March 31, 2014. 
 4. ^ [a b] Goldberg, Lesley (March 31, 2014). ”'Walking Dead' Promotes Trio to Series Regulars for Season 5”. http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/walking-dead-season-5-andrew-692170. Läst April 1, 2014. 
 5. ^ Ausiello, Michael (April 4, 2013). ”Melissa McBride Clears Up Walking Dead Contract Mystery, Declares: 'I Am a Series Regular'”. TVLine. http://tvline.com/2013/04/04/walking-dead-melissa-mcbride-series-regular/. Läst April 4, 2013. 
 6. ^ Goldberg, Lesley (April 3, 2013). ”'Walking Dead' Promotes Three to Series Regular for Season 4”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/walking-dead-season-4-spoilers-tyreese-beth-sasha-432869. Läst April 4, 2013. 
 7. ^ Goldberg, Lesley (April 26, 2013). ”'Walking Dead' Adds 'Wire' Vet to Play Pivotal Comic Character for Season 4”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/walking-dead-season-4-larry-gilliard-bob-444688. Läst April 27, 2013. 
 8. ^ ”The Walking Dead: Season 1”. Metacritic. http://www.metacritic.com/tv/the-walking-dead/season-1. Läst 14 november 2011. 
 9. ^ ”The Walking Dead: Season 2”. Metacritic. http://www.metacritic.com/tv/the-walking-dead/season-2. Läst 14 november 2011. 
 10. ^ [a b] ”AMC Resurrects "The Walking Dead" for a Second Season”. The Futon Critic. 8 november 2010. http://www.thefutoncritic.com/news/2010/11/08/amc-resurrects-the-walking-dead-for-a-second-season-639014/20101108amc01/. Läst 14 november 2011. 
 11. ^ [a b c] Bill Gorman (25 oktober 2011). ”'The Walking Dead' Renewed For A Third Season By AMC”. TV by the Numbers. http://tvbythenumbers.zap2it.com/2011/10/25/the-walking-dead-renewed-for-a-third-season-by-amc/108444/. Läst 14 november 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]