Little Whinging

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Little Whinging
Plats i Harry Potter
LägeSurrey
PlatstypStad
BoendeFamiljen Dursley och Arabella Figg
FramträdandeHarry Potter och de vises sten

Little Whinging, Surrey i England, är en fiktiv stad från J.K. Rowlings Harry Potter-böcker, som ligger i södra London.

Rowling avsåg att göra platsen till en typisk stad i Londons metropolis, till skillnad från den spektakulära och speciella trolldomsskolan Hogwarts.

Invånare[redigera | redigera wikitext]

De nuvarande välkända invånarna är familjen Dursley (Vernon, Petunia och Dudley), Harry Potter och Arabella Figg.

Privet Drive[redigera | redigera wikitext]

Privet Drive nummer fyra i Little Whinging är Harry Potters hem, där han bor med sin moster, hennes man och deras son; familjen Dursley. Sedan han var femton månader har han bott där, efter att tidigare ha bott i Godric's Hollow med sina föräldrar. Sedan han började studera vid Hogwarts har han dock enbart tillbringat somrarna där.

I böckerna och filmerna ligger familjen Dursleys hus i ett respektabelt och mycket tråkigt grannskap där grannarna fryser ut Harry, som föraktar Little Whinging på grund av den behandling han utsatts för där. Vernon Dursley har talat om för alla att Harry är kriminell och därför befinner sig på Sankt Brutus institution för hopplösa kriminella pojkar (för att dölja faktumet att Harry studerar vid en magisk skola). I den femte boken ger Albus Dumbledore dock ett skäl till varför Harry måste återvända dit minst en gång per år.

Nummer fyra är medelstort, bekvämt och vackert bevarat. Under den inre trappan finns ett utrymme, i vilket Harry tvingades bo tills han var elva år. Post levereras genom en lucka i dörren, men i den första boken spikar morbror Vernon igen den i ett försök att förhindra att Harry nås av brev från Hogwarts. Istället levererades då posten genom den öppna spisen på söndagen och andra ställen såsom i mjölkflaskor, och huset blir helt och hållet fyllt av kuvert. Trädgården är särskilt fint skött. Herr och fru Dursley är mycket måna om vad grannarna tycker och tänker.