Hoppa till innehållet

Livadiapalatset

Livadiapalatset
Palats
Region Krim
Färdigställande 1835

Livadiapalatset (ryska: Ливадийский дворец, ukrainska: Лівадійський палац) är ett palats utanför JaltaKrim. Det var den siste ryske tsaren Nikolaj II:s sommarslott.

Det är även känt som den plats där Jaltakonferensen hölls 1945. Flera andra toppmöten har hållits på platsen därefter. Numera är det ett museum.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Det ursprungliga Livadiapalatset byggdes av en polsk adelsman, ätten Potocki, 1835. Ett andra palats uppfördes av tsaren 1862-1866, och användes sedan som sommar- och jaktslott av de ryska tsarerna.

Tsar Alexander III avled på slottet 1894. Det nuvarande palatset uppfördes 1910-1911. Det var en av den sista tsarfamiljens favorithem, där de ofta tillbringade sina somrar.

Efter den ryska revolutionen 1917 bad den avsatte tsaren den provisoriska regeringen om att få bosätta sig här efter abdikationen. Kejsaren mor, Maria Fjodorovna, flydde hit efter februarirevolutionen 1917 och evakuerades med hjälp av ett örlogsfartyg från Storbritanniens flotta då hennes systerson var kung Georg V.

Huvuddeltagarna vid Jaltakonferensen 1945.: Storbritanniens premiärminister Winston Churchill, USA:s president Franklin Roosevelt och Sovjetunionens ledare Josef Stalin.

Palatset var ett sanatorium mellan 1931 och 1941. Mellan 1941 och 1944 var palatset ockuperat av tyskarna. År 1974 invigdes ett museum i byggnaden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Livadia Palace, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Livadia Palace” (på engelska). Livadia Palace and Museum. http://ливадийский-дворец.рф/en/. Läst 13 juni 2021. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]