Lizzie Borden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lizzie Borden
Lizzie Borden 1889
Född Lizzie Andrew Borden
19 juli 1860
Fall River, Massachusetts,
Död 1 juni 1927 (66 år)
Fall River, Massachusetts,
Dödsorsak Hjärtmuskelinflammation
Begravningsplats Oak Grove Cemetery, Fall River, Massachusetts)
Nationalitet Amerikansk
Namnteckning
Abby Bordens kropp
Andrew Bordens kropp

Lizzie Borden, född Lizzie Andrew Borden den 19 juli 1860 i Fall River, Massachusetts, död 1 juni 1927 i samma stad, var en amerikansk kvinna som blev världskänd då hennes far Andrew Borden (1822–1892) och styvmor Abby Borden (1828–1892) brutalt mördades den 4 augusti 1892 i Fall River i Massachusetts.

Morden[redigera | redigera wikitext]

Morden har gett upphov till åtskilliga spekulationer genom årens lopp. Historieskrivarna har dömt Borden för de båda morden, och tveklöst pekar det mesta mot att hon hade med saken att göra. Man påträffade dock aldrig mordvapnet och fall inte heller något motiv till att hon skulle vara skyldig. Ser man på den korta tidsperiod, några minuter, från de två morden till Bordens uppdykande på mordplatsen så borde hon ha varit fullkomligt nerdränkt i blod, med tanke på hur brutalt paret mördats, om hon hade dödat dem.

Under förhören ändrade Borden åtskilliga gånger uppgiften om var hon befunnit sig vid tiden då morden begicks. Hon hade också svårt att ge konkreta svar på de lättaste frågorna.

Rättegången inleddes den 1 juni 1893. Borden vittnade aldrig själv och efter en tretton dagar lång rättegång blev denna söndagsskolelärarinna och religiöst aktiva kvinna frikänd av en enig jury.

Efter rättegången[redigera | redigera wikitext]

Arvet gjorde Lizzie och hennes syster Emma till förmögna kvinnor. Borden levde resten av sitt liv väldigt ensam, eftersom både Emma och Bridget Sullivan, hushållets hjälpreda, bröt med henne kort efter rättegången. Den senare, som var den enda som med säkerhet kan sägas ha varit i huset tillsammans med Borden då morden begicks, flyttade till Irland och återvände aldrig till Fall River.

Det har skrivits ett flertal böcker om händelserna i Fall River. Både en kvinnlig wrestling-manager och ett rockband (Lizzy Borden) har tagit sig namnet Lizzie Borden. Hon har också fått en barnvisa skriven om sig:

"Lizzie Borden took an axe,
Gave her mother forty whacks;
When she saw what she had done
She gave her father forty-one!"
(På svenska ungefär:
"Lizzie Borden en yxa tog,
sin moder fyrtio gånger slog;
När hon den döda modern sett,
hon fadern högg gånger fyrtioett!")

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]