Lizzie Borden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lizzie Borden

Lizzie Borden, född Lizzie Andrew Borden den 19 juli 1860 i Fall River, Massachusetts, död 1 juni 1927 i samma stad, var en amerikansk kvinna som blev världskänd då hennes far och styvmor brutalt mördades den 4 augusti 1892 i Fall River, Massachusetts.

Historiens märkligaste fall[redigera | redigera wikitext]

Händelsen har kallats[av vem?] historiens märkligaste fall och gett upphov till åtskilliga spekulationer genom årens lopp. Historieskrivarna har dömt Lizzie för de båda morden, och tveklöst pekar det mesta mot att hon hade med saken att göra. Men man fann aldrig mordvapnet och man hittade heller inget motiv till att hon skulle vara skyldig. Ser man på tidsperioden[när?] från de två morden till Lizzies uppdykande på mordplatsen så borde hon ha varit fullkomligt nerdränkt i blod, med tanke på hur brutalt paret mördats, om hon hade dödat dem.

Under förhören ändrade hon åtskilliga gånger uppgiften om var hon befunnit sig vid tiden då morden begicks. Hon hade också svårt att ge konkreta svar på de lättaste frågorna.

Rättegången inleddes 1 juni 1893. Lizzie vittnade aldrig själv och efter en tretton dagar lång rättegång blev denna söndagsskolelärarinna och religiöst aktiva kvinna frikänd av en enig jury.

Efter rättegången[redigera | redigera wikitext]

Arvet gjorde Lizzie och hennes syster Emma till förmögna kvinnor. Lizzie levde resten av sitt liv väldigt ensam, eftersom både Emma och Briget Sullivan, hushållets hjälpreda, bröt med henne kort efter rättegången. Den senare, som var den enda som med säkerhet kan sägas ha varit i huset tillsammans med Lizzie då morden begicks, flyttade till Irland och återvände aldrig till Fall River.

Det har skrivits ett flertal böcker om händelserna i Fall River. Både en kvinnlig wrestling-manager och ett rockband (Lizzy Borden) har tagit sig namnet Lizzie Borden. Hon har också fått en barnvisa skriven om sig:

"Lizzie Borden took an axe,
Gave her mother forty whacks;
When she saw what she had done
She gave her father forty-one!"
(På svenska ungefär:
"Lizzie Borden en yxa tog,
sin moder fyrtio gånger slog;
När hon den döda modern sett,
hon fadern högg gånger fyrtioett!")

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]