Ljuvlig är sommarnatten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ljuvlig är sommarnatten
GenreDrama
RegissörArne Mattsson
ProducentSigurd Jørgensen
ManusMaria Lang
SkådespelareKarl-Arne Holmsten
Christina Carlwind
Elisabeth Odén
OriginalmusikHarry Arnold
ProduktionsbolagEuropafilm
Premiär17 augusti 1961
Speltid102 minuter
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Ljuvlig är sommarnatten är en svensk dramafilm från 1961 i regi av Arne Mattsson.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I den lilla staden Skoga skall den unga Anneli Hammar (Christina Carlwind) gifta sig med den rike Joakim Kruse (Folke Sundquist). På självaste bröllopsdagens förmiddag går Anneli in i Fanny Falkmans blomsteraffär för att titta på brudbuketten. Därefter försvinner hon, och bröllopet blir inställt. Kriminalkommissarie Christer Wijk (Karl-Arne Holmsten) är i Skoga för att hälsa på sin mor och han kopplas in för att söka reda på Anneli. Han finner Anneli mördad nere vid strandpromenaden med en bukett av liljekonvaljer i famnen.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är en filmatisering av Maria Langs detektivroman Kung Liljekonvalje av dungen (1957), vars titel är tagen från Gustaf Frödings dikt Strövtåg i hembygden (1896). Maria Lang skrev själv filmmanuset - det förhöll sig relativt troget till boken, men ett par smärre detaljer hade ändrats; i boken försvinner till exempel Anneli dagen före bröllopet, men i filmen sker försvinnandet på bröllopsdagen. Titeln under inspelning var Sommarnatten och Annelie. Inspelningarna skedde till stor del i Nora, Maria Langs egen hemstad och den stad som stod modell för den fiktiva staden Skoga i hennes romaner. Andra inspelningsplatser var Edsvik, Sigtuna och Kvarbo.

Filmen hade premiär den 17 augusti 1961 på biografen Saga i Stockholm. Den såldes även till Finland där den hade premiär 1962.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Kritikerna hade helt olika uppfattningar om filmen:

I denna miljö av småstad, sjö och träd rör sig ett myller av människor, och många av dem är så välritade, av skådespelare och personinstruktörer, i några få streck, och spelas ut så naturligt-spontant, att man njuter av episodscenerna i sig själva.
– Robin Hood i Stockholms-Tidningen 18 augusti 1961
Vore 'Ljuvlig är sommarnatten' en utländsk film, skulle man avfärda den som en rutinprodukt, fastslå att berättartekniken är krystad och förvirrande utan att på minsta sätt vara förbluffande och som en konsumentupplysning möjligen tillfoga, att skådespelaren den och den förflyttar sig genom bildrutan.
– Jurgen Schildt i Aftonbladet 18 augusti 1961

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]