Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Llanfairpwllgwyngyllgogery-
chwyrndrobwllllantysiliogogogoch
Skylten vid järnvägsstationen
Skylten vid järnvägsstationen
Land Storbritannien Storbritannien
Riksdel Wales
Folkmängd 3 040 (2001)
Tidszon GMT (UTC+0)
Postnummerområde LL61
Riktnummer 01248
GeoNames 2644080
Llanfair, alltså den kyrka som omnämns i byns namn

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch ( uttal) är en ort på ön Anglesey vid Wales nordvästra kust. Befolkningen uppgick till 3 040 invånare vid folkräkningen 2001, på en yta av 0,76 kvadratkilometer.[1] Platsen där byn ligger har varit bebyggd sedan neolitikum. Dess namn är det längsta i Wales, och det tredje längsta i världen. Vanliga kortformer är Llanfair Pwll (kymriska) eller Llanfair PG (engelska). Den statistiska byrån i Storbritannien, National Statistics, använder namnformen Llanfairpwllgwyngyll.[1]

Byns namn innehåller 58 bokstäver, vilket gör det till det längsta ortsnamnet i Europa. Namnet är en sammanslagning av två ortnamn, som så brukligt är på järnvägsstationer i Storbritannien. Samhället fick dock sitt långa namn redan på 1860-talet för att locka turister. Namnet hittades på av en skomakare från Menai Bridge. Tidigare hette byn Llanfair Pwllgwyngyll, vilket betyder "Den Heliga Marias kyrka i den vita hasselns dal".

Byn uppmärksammades internationellt 2015 efter att meteorologen Liam Dutton uttalade byns namn felfritt under en väderprognos i brittiska Channel 4 News. Klippet fick stor spridning i sociala medier.

Översättning av namnet[redigera | redigera wikitext]

Namnet lyder på svenska ”Den Heliga Marias kyrka i den vita hasselns dal nära den strida vattenvirveln vid helgon Tysilio av den röda grottans kyrka".

Ordförklaring:
Kymriska Svenska
llan kyrka
fair Maria
pwll dal/ sänka
gwyn vit
gyll (cyll/collen) hassel
goger (go-gér) nära/vid
y den
chwyrn strida
drobwll (trobwl) vattenvirveln
llan kyrka
Tysilio egennamn på biskop, prins och helgon "Tysilio"
(a)g av
ogo(ogof) grotta
goch (coch)  röd

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]