Lokka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lokka
Lokan tekojärvi.png
Lokkas läge.
Läge Sodankylä, Lappland
Yta 315,40 km²
Höjd 244,0 m ö.h.
Medeldjup 5,0 m
Volym 2,1 k m³
Flöden
Utflöden Luiro
Flöde 45 m³/s
67°57′N 27°35′Ö / 67.950°N 27.583°Ö / 67.950; 27.583

Lokka (finska Lokan tekojärvi, Lokan allas el. Lokka) är en konstgjord sjö i Sodankylä, Lapplands län, Finland. Den etablerades 1967 genom ett dammbygge som påbörjades under 1950-talet. Den är den största konstgjorda sjön i Europa utanför Ryssland.

Historik och geografi[redigera | redigera wikitext]

Planerandet av dammbygget inleddes i mitten av 1950-talet. Tillstånd för byggarbetet beviljades i december 1966 och dammen byggdes i snabb takt året därpå. I juli 1967 påbörjades reglerandet av vattennivån. Höjden på Lokka är 244,0 m ö.h. med en varians på 240–245 m ö.h. varmed arean även varierar mellan 216 och 417 km². Den är vid högvatten den största konstgjorda sjön i Europa (utanför Ryssland).

Lokka avrann tidigare genom floden Luiro till Kemi älv. År 1981 flyttades avrinningen till Vuotso kanal. Sjön avrinner huvudsakligen genom kanalen till den andra stora konstgjorda sjön Porttipahta och vidare till Kemi älv. Regleringen sker främst i perioden oktober till maj. Om somrarna är strömningen relativt liten i kanalen.

Fauna[redigera | redigera wikitext]

Fåglar[redigera | redigera wikitext]

Antalet fågelarter i Lokka är stort. Växt- eller insektsätare, ss. alfågel, gräsand, mosnäppa och kricka häckar vid eller i närheten av sjön. Då Lokka är rik på fisk så trivs även många fiskätande fåglar ss. fiskgjuse, fiskmås, stor- och smålom, vid sjön. En nyck bland fågelarterna är dock havsörnen. Den har lockats till sjön av den ogräsfisk, som fångats av yrkesfiskare. Över 10 % av de häckande havsörnarna i Finland häckar vid Lokka.

Fiskar[redigera | redigera wikitext]

Förutom en bassäng för vattenkraftverken vid Kemi älv är Lokka en mycket god fiskesjö. Abborre, gers, harr, id, öring, lake, mört och stäm hör till de vanligaste arterna i sjön. Men den viktigaste arten är dock siken. Den utgör hälften av all den yrkesmässigt fångade fisken. 20% av sikfångsten utgörs av peledsik.

Referenser, se även[redigera | redigera wikitext]