Lomaiviti

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Lomaiviti är en ögrupp i Fiji som består av sju huvudöar och ett antal mindre. De täcker totalt 411 kvadratkilometer, och har en befolkning på 16 214 invånare enligt den senaste folkräkningen från 1996. Den största staden, med en befolkning om 3745, är Levuka, som var Fijis första moderna stad och var landets huvudstad mellan 1871 och 1877.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den första nedtecknade upptäckten av Lomaivitigruppen gjordes i maj 1789 av kapten William Bligh, som reste i en livbåt till Timor, efter myteriet på Bounty. Han återbesökte området 1792 för att komplettera sin granskning av området.

Öarna Koro, Batiki och Gau togs av USA:s marinkår 1867 som en säkerhet för ett långfristigt lån från Seru Epenisa Cakobau, vunivalu av Bau, till den amerikanska konsulen John Brown Williams. Skulden var en av faktorerna som ledde till Cakobaus beslut att överlämna Fiji till Storbritannien 1874, bara tre år efter att ha uppfyllt sin livs dröm att förena alla Fijis öar under sin auktoritet.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Lomaiviti är en av Fijis fjorton provinser. Administrativt är det en del av Fijis östra division och Kubunakonfederationen.