Lomografi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
LOMO LC-A
Typisk vinjettering i hörnen

Lomografi eller toycam är en typ av fotografi som huvudsakligen använder kameror med tekniskt lägre byggkvalitet än brukligt. Namnet toycam syftar på att kamerorna kan ses som leksakskameror i jämförelse med traditionella kameror, då de ofta är byggda helt i plast, inklusive linsen. Kamerornas konstruktion medför speciella defekter på bilderna, såsom ljusläckage, kraftiga vinjetteringar och märkliga skärpefenomen mm.

Några studenter i Wien upptäckte klassikern "Lomo LC-A" från den sovjetiska optik- och vapenfabriken Lomo som namngav och startade hela rörelsen någon gång i början på nittiotalet under en resa genom Tjeckien. De plåtade vilt och fastnade för det något konstnärliga uttrycket kamerorna gav. Så småningom ledde deras entusiasm till att The Lomographic Society bildades. Denna förening samlar nu hundratusentals entusiaster runt om i världen. Lomografin har 10 budord för hur ett lomografi skall tas. Det sista budordet sammanfattar de övriga: Strunta i regler.

Klassiska kameror inom lomografi eller toycam: Lomo LC-A (Sovjet) Diana (Hongkong) Holga (Kina) Smena (Sovjet)

Sedan finns det en lång rad andra mer eller mindre mindre kända kameror från mängder av fabriker i olika länder som också passar in i lomografins estetik och program.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]