Longyearbyens lokalstyre

Lokalstyrehuset, Vei 227:1 i Longyearbyens centrum
Longyearbyens centrum, sett från sydost över Longyearälven

Longyearbyens lokalstyre är benämningen för motsvarigheten till en kommunal förvaltning i Longyearbyen i Svalbard.

Historisk bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Då Svalbard 1925 blev en del av Norge, föreslogs det att göra Svalbard till en egen kommun eller ett fylke. Detta tillbakavisades av Stortinget, som i stället fastställde en särskild administrativ ordning med en sysselmann som regeringens främste representant, utnämnd av Kongen. Det finns inte samma principer för sociala rättigheter på Svalbard, bland annat för att vem som helst från Svalbardsfördragets länder får bosätta sig på öarna om de kan försörja sig själva. Eftersom Svalbard inte kan ha alla vanliga kommunala åtaganden, organiseras detta på ett särskilt sätt. Vissa funktioner som kommuner brukar sköta, såsom skolor, hälsovård, gator och bostäder, sköttes ursprungligen av gruvbolaget, vilket fortfarande gäller i de tre andra samhällena Svea, Ny-Ålesund och Barentsburg.

Svalbard saknar kommunal indelning, och lokalstyrelse finns endast i Longyearbyen, där det infördes så sent som 2002. Vid samma tillfälle överfördes samtliga aktier i Svalbard Samfunnsdrift AS från staten till Longyearbyens lokalstyre.

Valbarhet[redigera | redigera wikitext]

Valet till lokalstyret följer en egen lag om lokalstyrelseval för Longyearbyen, vilken i huvudsak följer den vanliga norska lagen om kommunal styrelse. Detta gäller till exempel utländska medborgares rösträtt.

Den administrativa ledningen sköts av en administrationssjef, som vid sin sida har en teknisk sektorchef, en sektorchef för "oppvekst og kultur" samt en ekonomichef.

Lokalstyreledare[redigera | redigera wikitext]

Namn Tillträde Avslutande
Sigmund Spjelkavik 2002 2003
Bjørn Fjukstad November 2003 2006
Kjell Mork 2 oktober 2006 2011
Christin Kristoffersen Oktober 2011 2015
Arild Olsen Oktober 2015

Lokalstyret[redigera | redigera wikitext]

Lokalstyret är det översta organet och har 2018 15 medlemmar enligt följande:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Denna artikel bygger på artikeln Longyearbyen Lokalstyre på norskspråkiga Wikipedia (bokmål).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]