Lorry Feilberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Journalisten och nöjesentreprenören Lorry Feilberg på ett fotografi från 1890-talet taget av Albert Schou.

Frederik Laurentius "Lorry" Feilberg, född den 10 februari 1859, död den 26 juni 1917 i Hvidovre, var en dansk journalist, krögare och nöjesentreprenör.

Feilbergs far, Jens Frederik Feilberg (1815-1890), var präst och verkade som sådan under sonens uppväxt på så skilda platser som Färöarna, Samsø och Jylland. På grund av det myckna flyttandet fick sonen ta studentexamen som så kallad privatist. Han började därefter studera först juridik och senare medicin, men kom i praktiken snart att i stället ägna sig åt journalistiken. Han verkade först på tidningen København och senare på Middagsposten. 1888-1890 var han redaktör för Adresseavisen, Danmarks äldsta annonstidning.

Med början 1891 gav sig Heiberg in på en ny bana. Han öppnade då det så kallade Mønsterbageriet på Vimmelskaftet i Köpenhamn. Fem år senare övertog han rörelsen Cafe Chantant på Allegade i Frederiksberg, vilken han döpte om till Operetten. Under de följande åren köpte Heiberg sedan till olika näraliggande fastigheter och skapade ett helt restaurang- och nöjeskomplex kallat Lorry efter sin ägare. I komplexet ingick bland annat den så kallade Drachmann-kroen där Heiberg drev en populär litterär kabaret.

Heiberg ligger begraven på Frederiksbergs äldre kyrkogård.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från danskspråkiga Wikipedia