Lotta Gröning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lotta Gröning

Eva Lotta Elisabet Gröning, under en period Gröning Degerlund, född 21 februari 1957, uppvuxen i Norberg, Västmanlands län, är en svensk journalist, debattör och historiker.

Lotta Gröning är dotter till Egon Gröning (1938–1989), som var kommunalråd i Norbergs kommun, och journalisten Yvonne Gröning. Lotta Gröning är filosofie doktor i historia och har varit ledarskribent och politisk chefredaktörNorrländska Socialdemokraten samt senare debattredaktör på Aftonbladet. Hon lämnade Aftonbladet 2009 och har sedan medarbetat som krönikör i Expressen.[1]

Hon har även arbetat för Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelser och Axess Television med seminarier om forskning och framtid på Engelsbergs bruk. Hon har också gjort författarintervjuer på Bokmässan i Göteborg för Axess Television. Hon har tillsammans med Andreas Johansson, Inez Abrahamzon och Roland Nilsson startat bloggen For future.[2]

I egenskap av vänsterkommentator utgjorde hon tillsammans med den borgerliga kommentatorn Susanna Popova ett analytikerpar i TV under valrörelsen 2006. Valrörelsen 2010 gjorde Lotta Gröning tillsammans med Marie Söderqvist partiledarintervjuer för Expressen.

Lotta Gröning har specialiserat sig på utbildningspolitik. Hon har initierat och arbetat med ett projekt för organisationen Hela Sverige ska leva om små skolor i utveckling.[3]. Där arbetar hon främst med IT i skolan och en utbildning som är inriktad på näringslivets behov.

Lotta Gröning har varit gift med teatermannen Rolf Degerlund, som hon har ett barn med.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cecilia Hagen (21 juni 2009). ”"Jag har en förmåga att välja fel karl"”. Expressen. Arkiverad från originalet den 23 juni 2009. https://web.archive.org/web/20090623033730/http://www.expressen.se/Nyheter/1.1613921/jag-har-en-formaga-att-valja-fel-karl. Läst 21 juni 2009. 
  2. ^ Gröning, Lotta. ”For future - Framtiden formas idag, vad är ditt bidrag?”. http://forfuture.se. Läst 9 Maj 2015. 
  3. ^ ”Sammanfattning av projekt Små skolor i utveckling.”. Hela Sverige. http://www.helasverige.se/kansli/projekt/avslutade-projekt/byskolor/. Läst 13 maj 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]