Lotta Gröning

Från Wikipedia
Lotta Gröning i september 2011.

Eva Lotta Elisabet Gröning, under en period Gröning Degerlund, född 21 februari 1957, uppvuxen i Norberg, Västmanlands län, är en svensk journalist, debattör, historiker och politiker.

Lotta Gröning är dotter till Egon Gröning (1938–1989), som var kommunalråd i Norbergs kommun, och journalisten Yvonne Gröning. Lotta Gröning är filosofie doktor i historia och har varit ledarskribent och politisk chefredaktörNorrländska Socialdemokraten samt senare debattredaktör på Aftonbladet. Hon lämnade Aftonbladet 2009 och har sedan medarbetat som krönikör i Expressen.[1] Sedan augusti 2022 är hon krönikör i Svenska Epoch Times under den egna vinjetten "Rikspolitik ur ett landsbygdsperspektiv"[2], och sedan 2023 gör Gröning även podcasten "Gröning & Blomgren Utanför" för samma tidning.[3] 2023 är Gröning Svenska Epoch Times opinionschef.[4]

Hon har även arbetat för Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelser och Axess Television med seminarier om forskning och framtid på Engelsbergs bruk. Hon har också gjort författarintervjuer på Bokmässan i Göteborg för Axess Television. Hon har tillsammans med Andreas Johansson, Inez Abrahamzon och Roland Nilsson startat bloggen For future.[5]

I egenskap av vänsterkommentator utgjorde hon tillsammans med den borgerliga kommentatorn Susanna Popova ett analytikerpar i TV under valrörelsen 2006. Valrörelsen 2010 gjorde Lotta Gröning tillsammans med Marie Söderqvist partiledarintervjuer för Expressen.

I oktober 2021 meddelade Gröning att hon kandiderar för Liberalerna i riksdagsvalet 2022.[6]

Lotta Gröning har specialiserat sig på utbildningspolitik. Hon har initierat och arbetat med ett projekt för organisationen Hela Sverige ska leva om små skolor i utveckling.[7]. Där arbetar hon främst med IT i skolan och en utbildning som är inriktad på näringslivets behov.

Lotta Gröning har varit gift med teatermannen Rolf Degerlund, som hon har ett barn med.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]