Louis François Armand de Vignerot du Plessis de Richelieu

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Louis François Armand de Vignerot du Plessis de Richelieu.

Louis François Armand de Vignerot du Plessis, hertig av Richelieu, född den 13 mars 1696, död den 8 augusti 1788, var en fransk statsman och militär, systersons sonson till Armand Jean du Plessis de Richelieu, farfar till Armand Emmanuel du Plessis de Richelieu.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Richelieu kom redan som barn till hovet. Han hängav sig här utan hejd åt galanta äventyr, som två gånger bragte honom på Bastiljen; samma öde rönte han 1719 för sin obetänksamma delaktighet i Cellamares sammansvärjning. År 1725 sändes han som ambassadör till Wien, där han inte utan framgång motarbetade det spanska inflytandet. I Polska tronföljdskriget visade han mycken personlig tapperhet. Återkommen till hovet, kastade han sig med liv och själ in i intrigerna där. Han vann så småningom kungens förtroende och gjorde sig förtjänt av det genom den duglighet han visade som guvernör i Languedoc. Genom hertiginnan av Chateauroux, som Richelieu 1742 förhjälpte till ställningen som erkänd kunglig mätress, blev han för en tid en av hovets inflytelserikaste personligheter. Han förmådde kungen att gå i fält mot österrikarna, åtföljde honom som adjutant och bidrog genom beslutsamhet och djärvhet till segern vid Fontenoy (1745). Belönad för sina förtjänster med marskalkstaven (1748), återvände han efter fredsslutet till Paris; han slöt sig nu till madame de Pompadours parti.

kriget med England började, lyckades Richelieu genom en djärv kupp sätta sig i besittning av ön Menorca (1756); som befälhavare för den franska armén i Nord-Tyskland följande år vann han militära framgångar, men omintetgjorde dem genom det ofördelaktiga stilleståndet i Kloster-Zeven (1757) och den dåliga manstukt han upprätthöll bland sina trupper; då stilleståndet uppsagts, nödgades han retirera och avsattes 1758 för att sedan aldrig mera användas i fält. Genom de plundringar, som han tillåtit armén i Hannover, hade han förspillt den popularitet segern 1756 förskaffat honom; folket i Paris gav honom öknamnet "père la maraude". Återstoden av sitt liv delade han mellan sina plikter som guvernör i Guyenne och hovlivet. Richelieu var en av de mest utpräglade representanterna för 1700-talets Frankrike. Utan spår av moraliska principer, ytlig, lättsinnig och flärdfull, gick han helt och hållet upp i hovlivets intriger; hans otaliga kärleksäventyr, som sträckte sig ända till hans höga ålderdom, har utsmyckats av traditionen och blivit ordspråk i Frankrike. Som militär visade han inte egentligen duglighet, men en ridderlig djärvhet, som inte sällan belönades med framgång. Richelieu var tre gånger gift; i sitt andra gifte (med en prinsessa av huset Guise) hade han en son och en dotter, den berömda grevinnan Egmont.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Richelieu, 2. Louis François Armand du Plessis de Vignerod, hertig af R., 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]