Louis de Funès

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Louis de Funès
Louis de funes 1978 ws 1-zoom-frameless.png
Född 31 juli 1914
Frankrike Courbevoie, Hauts-de-Seine, Frankrike
Död 27 januari 1983 (68 år)
Nantes, Loire-Atlantique
Aktiva år 1945-1983
IMDb SFDb

Louis de Funès, egentligen Louis Germain David de Funès de Galarza, född 31 juli 1914 i Courbevoie, Hauts-de-Seine, död 27 januari 1983 i Nantes, Loire-Atlantique (hjärtinfarkt), var en fransk skådespelare, komiker och pianist.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

de Funès började sin karriär som pianist på nattklubbar i Paris och på radio. Snabbt blev han mycket populär för sin förmåga att få publiken att skratta genom att grimasera och göra parodier på dåtidens kändisar. Han filmdebuterade i en statistroll i en kortfilm 1945 och därefter var komikerkarriären i full gång i ett efterkrigstidens Frankrike där efterfrågan på underhållning var mycket stor.

Louis de Funès medverkade i ungefär 140 filmer och över 80 olika teateruppsättningar, mest inom fars och komedi. På 1960- och 1970-talen var han en av den franska filmens allra populäraste komiker. Han har blivit berömd för sin unika mimik och kroppsspråk, vilket gjorde honom mycket folkkär. På 1960-talet blev han känd även utanför Frankrike som den energiske Kommissarie Juve i filmerna om Fantomas (1964-67).

De Funès pressade alltid sig själv hårt i sitt arbete, något som ledde till att han fick problem med hjärtat. Läkarna varnade honom flera gånger för att han skulle dö om han fortsatte arbeta i det tempo han gjorde, men de Funès ignorerade detta och fortsatte arbeta som vanligt. Han var aktiv in i det sista, så sent som en vecka före sin död hade han påbörjat ett nytt teaterprojekt där han planerade att både regissera och spela huvudrollen, men detta förverkligades aldrig. Louis de Funès dog av en hjärtinfarkt den 27 januari 1983 i sitt hem. I Frankrike rådde det nästintill landssorg dagen efter hans död[källa behövs].

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

  • Vladimir Cosma har skrivit musiken till ett flertal av hans filmer.
  • Hans båda söner har spelat mot honom i flera filmer.
  • Han lär ha varit mycket förtjust i trädgårdsarbete.
  • Han ska ha varit en mycket blyg och tillbakadragen person privat.
  • Vid sin skådespelardebut hade han fyllt 31 år, en för tiden avsevärt hög ålder för en skådespelare i Frankrike eftersom yrket oftast gick i arv inom många familjer. Därför räknas hans drygt 40 år långa skådespelarkarriär med franska mått mätt som relativt kort.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]