Louise-Françoise de Bourbon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Françoise-Marie de Bourbon (blond) och Louise-Françoise de Bourbon (mörkhårig), målade av Philippe Vignon.
Louise-Françoise de Bourbon.
Condés släktvapen

Louise-Françoise de Bourbon, född i Tournai 1 juni 1673, död 16 juni 1743, var en fransk adelsdam, hertiginna av Bourbon och prinsessa av Condé, erkänd utomäktenskaplig dotter till kung Ludvig XIV av Frankrike och Madame de Montespan, gift med Louis III av Bourbon. Hon kallades ursprungligen Mademoiselle de Nantes och är även känd som Madame la Duchesse. Hon lät uppföra Palais Bourbon i Paris.

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Louise-Françoise föddes under en militärkampanj i Tournai. Hon uppfostrades av Madame de Maintenon, som då hette Madame Scarron, och växte upp i Paris med sina syskon. Den 19 december 1673 blev hon med sina syskon officiellt legitimerade och erkända av fadern med godkännande av parisparlamentet. Hennes bror Louis-Auguste de Bourbon fick då titeln hertig av Maine, hennes andre bror Louis-César de Bourbon titeln greve av Vexin, och Louise-Françoise fick titeln Mademoiselle de Nantes. Föräldrarna kallade henne Poupotte. Hon växte upp på Rue de Vaugirard i Paris på avstånd från hovet.

Louise-Françoise var under sin levnad inblandad i många konflikter med sina systrar om rangfrågor. Hon var intresserad av dans och musik och beskrivs som mycket charmerande, vacker, lättsinnig, graciös och avväpnande men också tävlingsinriktad och med en kvickhet som hon ofta använde till att såra och som orsakade många konflikter, och hon var inblandad i en del skandaler.

Under Ludvig XIV:s regeringstid[redigera | redigera wikitext]

Hon gifte sig vid elva års ålder den 25 maj 1685 med den sextonårige Louis III av Bourbon, en släkting till hennes far, med en hemgift på en miljon livres. Maken var vid hovet helt enkelt känd som "Hertigen", varför hon kallades "Hertiginnan" snarare än hertiginnan av Bourbon. Då hon fick smittkoppor 1686 vårdades hon av sin mor och svärfarfar Louis II Condé, varpå hon smittade Louis, som dog.

Då modern lämnade hovet 1691 och bosatte sig i klostret Filles de Saint-Joseph i Paris, besökte hon henne där och lärde känna henne, och hon tog därför moderns död 1707 hårt: då fadern förbjöd hovet att bära sorgkläder, visade hon, hennes syster och den yngre brodern sin sorg genom att vägra delta i fester.

År 1692 gifte sig hennes syster Françoise-Marie de Bourbon, med deras kusin prins Philippe d'Orléans: äktenskapet hade högre status och hennes hemgift var större än vad som varit fallet för både Louise-Françoise och deras halvsyster Marie Anne de Bourbon, vilket gav henne högre rang och orsakade en långdragen fejd mellan systrarna.

Hon hade från 1695 en uppmärksammad kärleksförbindelse med sin dubbelsvåger François Louis de Bourbon, prins av Conti, svåger till hennes halvsyster Marie Anne och gift med hennes makes syster: hennes dotter Marie Anne (född 1697) tros ha fötts som resultat av denna förbindelse. Hennes make vågade inte attackera hennes älskare på grund av rädsla för sin svärfar monarken, och hennes halvbror tronföljaren lät paret mötas på sitt slott Meudon.

År 1709 överfördes rätten att kalla sig "prins av blodet" från hennes makes familj till hennes syster Françoise-Maries familj, vilket ökade rivaliteten mellan systrarna. Vid makens död 1710 valde hon att kalla sig änkehertiginna hellre än änkeprinsessa. Maken hade under sina sista år varit psykiskt sjuk.

Louise-Françoise umgicks ofta med sin halvbror tronföljaren i syfte att få inflytande över den framrida regimen, men denne dog 1711, och hon kom inte överens med nästa tronföljare hennes brorsons fru Marie-Adélaïde av Savojen på grund av dennas ogillande av kvinnor med längre rang, något som gjort henne ogillad av många kvinnor vid hovet. Hon inledde en vänskapsförbindelse med Jeanne Baptiste d'Albert de Luynes, före detta mätress i Savojen, som flytt till Frankrike 1700 och blivit en litterär auktoritet i Paris.

Under Ludvig XV:s regeringstid[redigera | redigera wikitext]

Hennes rivalitet med systern Françoise-Marie ökades återigen då dennes man 1715 blev Frankrikes regent. De följande åren var Louise-Françoise upptagen med sin dotter Louise-Elisabeth de Bourbon, som sökte hennes beskydd undan sin makes misshandel. Hon uppförde från 1722 Palais Bourbon nära de palats som tillhörde hennes syskon, i Paris. Under 1720-talet hade hon en uppmärksammad kärleksrelation med marquis de Lassay, som lät uppföra Hôtel de Lassay nära hennes Palais Bourbon, med ett galleri mellan för att underlätta kontakten. År 1737 ombads hon bli gudmor till tronföljaren, äldste son till Ludvig XV av Frankrike.

Barn[redigera | redigera wikitext]

  1. Marie Gabrielle Éléonore av Bourbon (1690-1760) Mademoiselle de Bourbon Abbedissa av Saint-Antoine-des-Champs.
  2. Louis Henrik av Bourbon, Prins av Condé (1692-1740)
  3. Louise Élisabeth av Bourbon (1693-1775), gift med Louis Armand av Bourbon, Prins av Cont
  4. Marie-Anne de Bourbon, Mademoiselle de Clermont (1697-1741), gift i hemlighet mot sin broders önskan med Louis de Melun, hertig av Joyeuse.
  5. Louise-Anne de Bourbon, Mademoiselle de Sens (1695-1768)
  6. Charles av Bourbon, greve av Charolais (1700-1760)
  7. Isabelle av Bourbon, Mademoiselle de Gex (1701-1765)
  8. Henriette Louise av Bourbon, Mademoiselle de Vermandois, abbedissa av Beaumont-les-Tours (1703-1772)
  9. Louis de Bourbon, greve av Clermont (1709-1771)

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.