Louise Firouz

Från Wikipedia

Louise Firouz, född som Louise Elizabeth Laylin den 24 december 1937 i Washington D.C., USA, död den 25 maj 2008 i Gonbad-e Kavus, Iran, var en amerikansk hästuppfödare, hästavlare och forskare om hästar. Hon var specialist på den kaspiska hästen och var under sin levnad en av de främsta hästuppfödarna i Iran. Louise Firuz var gift med civilingenjör Narcy Firouz, ättling till den qajariska kungafamiljen och är begravd i Qara Tappe Sheikh i nordöstra Iran.

Återupptäckten av den kaspiska hästen[redigera | redigera wikitext]

Louise Firouz öppnade i slutet av 1950-talet en ridskola i Teheran vid namn Nouruz Abad Equestrian Center. Några år senare började hon föda upp hästar. Med stöd från Pahlavi-familjen inrättades 1970 Irans Ryttarsällskap.

Hon var en nyckelperson i återupptäckten av den kaspiska hästen som är en av världens äldsta hästraser. Den kaspiska hästen är bland annat ursprunget till det arabiska fullblodet och antogs dessförinnan ha varit utdöd i 1300 år. Hon exporterade den kaspiska hästen till Storbritannien, USA, Australien och Nya Zeeland, vilket gjort att hästen idag finns i hållbart antal (ca 1 000 djur). Hon fortsatte med sin verksamhet i Iran trots revolution och krig ända fram till sin död.

The British Caspian Trust, som mottagit några av de hästar som hon född upp, har spelat en viktig roll i rasens överlevnad.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]