Louise Flodin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Charlotta Lovisa "Louise" Christina Flodin, född Söderqvist 17 september 1828 i Kils socken, Örebro län, död 20 mars 1923 i Stockholm, var en svensk journalist och redaktör. Hon var den första svenska kvinnan som själv grundade och sedan drev en tidning och fick tillståndsbevis för utgivning.

Louise Flodin var först verksam som lärare i sin mors skola i Örebro. Därefter utbildade hon sig till typograf, något som då var ovanligt för kvinnor. Hon köpte 1858 ett tryckeri i Arboga och började publicera Arboga Tidning, som utkom med ett nummer i veckan. Eftersom hon inte lyckades anställa några journalister utan endast mottog annonser, började hon själv producera tidningens övriga innehåll. Hon handlade alla faser i arbetet från skrivandet till tryckandet. När hon var tvungen att anställa medarbetare, bestämde hon sig för att lära upp och anställa kvinnliga typografer. Hon sysselsatte endast kvinnliga medarbetare.

År 1862 sålde hon tidningen och flyttade till Stockholm, där hon drev en förlagsverksamhet, en tidning och ett tryckeri 1862-74. Därefter var hon verksam i makens förlagsverksamhet. Parets hem var under 1860- och 70-talen en mötesplats för Stockholms intellektuella.

När de kvinnliga journalisterna beviljades inträde i Publicistklubben 1885 var hon en av dem.

Hon gifte sig 1865 med förläggaren Sigfrid Flodin.

Källor[redigera | redigera wikitext]