Lucy Walter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lucy Walter.

Lucy Walter, född ca 1630, död 1658, var en älskarinna till Karl II av England. Med honom fick hon den sonen James Scott, 1:e hertig av Monmouth. Det förekom redan under hennes livstid spekulationer om att Lucy Walter var hemligt gift med Karl II, och att deras son därför var arvsberättigad till tronen.

Lucy Walter tros ha fötts 1630 eller något senare på Roch Castle nära Haverfordwest i Wales. Hon var dotter till William Walter från Haverfordwest och hans maka, Elizabeth Protheroe, en walesisk adelsdam, född i (andre hertigen av Norfolk) Thomas Howards andra äktenskap. Familjen Walters var en walesisk adelsfamilj, som tog parti för kungen under inbördeskriget i England. Roch Castle beslagtogs av de parlamentariska styrkorna 1644, och Lucy Walters fick söka skydd först i London, och därefter i Haag. I Haag träffade Walters den blivande Karl II, som där levde i exil. År 1649 avled Karl I, och Karl ansågs av rojalisterna ha efterträtt honom som Karl II. År 1648 hade Karl ett förhållande med Walters, som resulterade i en son. Parets förhållande räckte åtminstone fram till 1651, möjligen till 1656. Lucy Walters återvände till London 1656, men arresterades av den republikanska styrelsen i sin egenskap av titulärmonarkens mätress och utvisades för att förödmjuka Karl. Hon återvände då till Karls exilhov. Hon kom under denna tid i konflikt med Karl, som ska ha velat separera henne från deras son. År 1658 avled Walters i Paris. Enligt obekräftade rykten hade hon förvisats dit av Karl på avstånd från sin son, men sonen befann sig i själva verket där med henne. Hon ryktades ha avlidit i syfilis, men det antas nu inte stämma.

Det förekom tidigt rykten om att Lucy Walters och Karl II hade gift sig i hemlighet. På grundval av det ryktet ville en protestantisk fraktion i England sätta upp hennes son som tronarvinge framför Karl II:s katolske bror, den blivande Jakob II. Det finns inga bevis för att en vigselceremoni ägde rum, och Karl II förnekade detta och stödde sin brors anspråk.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.