Ludwig Schwanthaler

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ludwig Schwanthaler.
Bavaria framför Ruhmeshalle i München.
Karl XIV Johan i Karl Johans park i Norrköping.

Ludwig Michael (von) Schwanthaler, född 26 augusti 1802 i München, död där 14 november 1848, var en tysk skulptör.

Schwanthaler föddes in i en familj med flera generationer av bildhuggare från Ried i Innkreis i nuvarande österrikiska delstaten Oberösterreich. Han utbildade sig först hos fadern Franz Jakob Schwanthaler (1762-1820) och därefter på Münchens konstakademi och under studieperioder för kungliga stipendier i Italien 1826–27 och 1832–34. Under den senare studerade han bland annat för Bertel Thorvaldsen. Han var lärare på Münchens konstakademi från 1835 till sin död.

Han blev skulpturmedarbetare i den grupp av arkitekter och konstnärer som realiserade den bayerske kung Ludwigs många byggnadsprojekt och gjorde ett mycket stort antal verk i München i detta sammanhang, bland annat i kungliga palatset och i Glyptoteket i München. Där finns också den kolossala, 18,5 meter höga och 7 ton tunga Bavaria framför Ruhmeshalle. Denna göts under en femårsperiod 1844-49. Utanför Bayern finns bland annat på Mozartplatz i Salzburg en staty av Wolfgang Amadeus Mozart (1842) och på Goetheplatz i Frankfurt am Main en av Johann Wolfgang von Goethe (1844).

Schwanthaler skapade också en staty över Karl XIV Johan på uppdrag av en grupp Norrköpingsbor, vilken restes 1846 i Karl Johans park i Norrköping. Detta uppdrag fick han genom att han kunde utföra det billigare och snabbare än vad tillfrågade svenska skulptörer kunde göra, något som väckte harm i den svenska konstvärlden.[1]

Han dog redan vid 46 års ålder och testamenterade sina skisser till Münchens konstakademi. Dessa finns nu i Schwanthaler Museum.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gerald Walch: Karl XIV Johan-statyn i Norrköping -en studie om dynamiken som skapades kring och genom invigningen av denna staty under tidsperioden från 1844 till 1846", uppsats vid Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur vid Linköpings universitet 2007

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]