Luftfart i Stockholm

Från Wikipedia
Version från den 11 juni 2017 kl. 18.06 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 0 källor och märker 1 som döda. #IABot (v1.4beta))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Utsikt från nordväst över inflygningen till bana 12 på Bromma flygplats, 2004.

Luftfart i Stockholm har förekommit sedan flygets barndom på 1910-talet, och den första internationella flygplatsen blev Lindarängens flyghamn. Inom Stockholms län återfinns numer de internationella flygplatserna Arlanda och Bromma, samt en handfull mindre flygfält. Många flygresor till och från Stockholm går även via flygplatserna Skavsta och Västerås i grannlänen.

Historik

ABA:s första avgång från Lindarängen startar mot Helsingfors 2 juni 1924.

Historiska flygplatser

Militära flygplatser

Haverier

Flygplatser

Arlanda flygplats

Stockholms största och internationella flygplats är Arlanda, belägen i Sigtuna kommun, Stockholms län, cirka 40 km från Stockholms city.

I Stockholm finns även cityflygplatsen Bromma flygplats som invigdes 1936, cirka 10 km från city. Dess andel av Stockholms flygtrafik har från 1960-talet minskat till Arlandas fördel, men har de senaste åren fått en ny renässans med ett växande antal utrikesdestinationer (Bryssel, Helsingfors och Århus). Det buller som flygplatsen ger upphov till har skapat en opinion som under de senaste decennierna har krävt att flygplatsen skall läggas ned. Stockholms kommun äger marken, och har avtalat med luftfartsverket att myndigheten har rätt att disponera marken fram till 31 december 2038[1] då bland annat betydelsen av en citynära flygplats bedömts överväga nackdelarna.

Även Skavsta flygplats i Nyköping och Västerås flygplats fungerar som flygplatser åt många resenärer till och från Stockholm, trots avstånden (110 km respektive 105 km från city). Flera lågprisflygbolag trafikerar de flygplatserna.

Internationell linjetrafik

Sportflygfält

Se även

Referenser

  1. ^ LFV - ”Ansvarsfullt bevara Stockholm-Bromma Airport”[död länk]

Externa länkar