Luftfartsstyrelsen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Luftfartsstyrelsen
OrganisationstypTillsynsmyndighet
KommunNorrköping
LänÖstergötland
Nedlagd1 januari 2009
EfterföljareTransportstyrelsen

Luftfartsstyrelsen (LFS) var en svensk tillsynsmyndighet för civil luftfart med huvudkontor i Norrköping.

Luftfartsstyrelsen påbörjade sin verksamhet den 1 januari 2005[1]. Den var en sammanslagning av Luftfartsinspektionen och Flygplatsnämnden. Myndigheten var helt fristående från Luftfartsverket, i motsats till den tidigare tillsynsmyndigheten Luftfartsinspektionen, som var en del av verket. Alla myndighetsbeslut togs dock självständigt av Luftfartsinspektionen, men detta ansågs av marknaden och av riksdag och regering inte vara tillräckligt för att inte Luftfartsinspektionen skulle kunna misstänkas för jäv i flygsäkerhetsfrågor där Luftfartsverket hade ett ansvar. Därför frikopplades Luftfartsinspektionen från Luftfartsverket och Luftfartsstyrelsen bildades i stället, med den gamla inspektionen som stomme. Samtidigt genomfördes vissa organisationsändringar och ytterligare myndighetsuppgifter tillfördes den nya organisationen.

Luftfartsstyrelsen handhade bland mycket annat frågor rörande flygcertifikat och luftfartygsregistreringar. Luftfartsstyrelsen samarbetade med och styrdes i stor utsträckning av ICAO, EASA, Eurocontrol och JAA.

Luftfartsstyrelsens uppgifter fördes den 1 januari 2009 över till Transportstyrelsen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SOU 2005:004 Liberalisering, regler och marknader. Norstedts Juridik AB. 2005-01-01. ISBN 9789138222904. https://books.google.com/books?id=KDv5TuSCXsUC. Läst 16 december 2015