Luftgevär

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Luftpistol)
Hoppa till: navigering, sök
Luftgevär

Luftgevär och luftpistol är lätta vapen som använder komprimerad luft eller kolsyra som drivkraft för att slunga iväg projektilen (ett litet blyhagel eller en diabolokula). De används framför allt för tävlingsskytte på kortare skjutavstånd (10 meter). Kalibern är oftast 4,5 mm, men på senare tid har 5,5 mm också börjat användas.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Japanskt luftgevär konstruerat av Kunitomo, 1820-1830. Musee de l'Armee, Paris.

Uppfinnaren av luftgeväret är omtvistad, men uppges vara Guter i Nürnberg omkring 1430. Men även Lobsinger i samma stad sade sig ha gjort samma uppfinning omkring 1560, och ett sådant vapen finns bevarat i Livrustkammaren, och det torde vara världens äldsta bevarade luftgevär.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Tävlingsskytte med luftpistol.

Man brukar skilja på olika utföranden:

  • Fjäderluftgevär: Har en tryckfjäder som pressas ihop vid laddning och frigörs med avtryckarmekanismen vid skottlossning. Fjädern pressar fram en kolv genom en cylinder varvid ett högt lufttryck uppstår som i sin tur driver ut kulan genom gevärspipan. Kulhastigheter på 150 till 200 meter per sekund förekommer med de licensfria luftgevären (gäller kal 4,5 mm). Exempel på fjäderluftvapen är flera olika modeller från tillverkarna BSA, El Gamo och Diana.
  • Pneumatiska luftgevär: En kolv som vid laddning komprimerar luft i en cylinder / behållare. Vid skott öppnas en ventil och den komprimerade luften släpps "lös". De svenska Exellent pumpluftgevären var pneumatiska, liksom de amerikanska Sheridan och Benjamin.
  • Kolsyrevapen: En behållare med koldioxid ("kolsyra", CO2) och en ventilanordning som släpper ut en liten mängd CO2 vid varje skott. Gasen koldioxid följer som alla gaser den allmänna gaslagen om gasers volym vid olika temperaturer, och följaktligen skjuter dessa vapen bättre varma dagar än kalla dagar.
  • PCP-Gevär: (Pre Charged Pneumatic) har en trycksatt tub som man pumpar upp med en handpump eller trycksätter via till exempel en dykartub, och håller vanligen runt 200 bars tryck, vilket räcker till ca 30-50 skott beroende på vilken utgångshastighet man söker. Vid avfyrning slår hammaren på en ventil i tuben och frigör den mängd luft du ställt bössan på att använda.

Vanligaste kalibern är 4,5 mm (0.177") eller 5,5 mm (0.22"), men även 6,35 mm (0.25") är vanligt förekommande. Det finns anledning att påpeka att äldre kaliber .22 gevär behöver "äkta" .22 kulor, det vill säga 5,6 mm. Detta gäller speciellt Webleys luftgevär. Luftgeväret utnyttjas inte för krigsbruk idag. Luftgevär är licensfria i Sverige upp till en utgångsenergi om tio joule (tre joule för hel- och halvautomatiska luftvapen, så kallade airsoftvapen).[1]

Ammunitionen som används till luftgevär är oftast små blykulor, runda hagel i kaliber 4,4mm eller så kallade Diabolokulor i olika utföranden. Man mäter kulans vikt i grain. En 4,5 mm-kula väger ungefär 7–10 grain (0,5 gram), 5,5 mm-kulan väger ungefär det dubbla).

Sportskytte[redigera | redigera wikitext]

Tävlingsvapen

Luftgevär används främst för sportskytte. I första hand på ett avstånd på 10 m, och det är denna tävlingsform som ingår i det olympiska programmet sedan 1984 för både herrar och damer. Härutöver förekommer även andra tävlingsformer som Field Target.

Jakt[redigera | redigera wikitext]

I viss utsträckning används luftgevär även vid jakt, främst då vid skyddsjakt på skadedjur som råttor och vissa fågelarter. För att få användas för jakt i Sverige måste kalibern vara minst 5,5 mm (.22'') och utgångshastigheten minst 180 m/s och kulan ska ha konstruerats för att expandera/deformeras.[2]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ §2 Vapenförordningen (SFS 1996:70) (lagen.nu)
  2. ^ Naturvårdsverkets författningssamling NFS 2002:18

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Luftgevär.