Lugnvik, Östersund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lugnvik
Stadsdel
Land Sverige
Kommun Östersunds kommun
Stad (tätort) Östersund
Distrikt Östersund
Koordinater 63°12′N 14°37′Ö / 63.200°N 14.617°Ö / 63.200; 14.617
Folkmängd 2 805 (2017)

Lugnvik, stadsdel i nordvästra delen av Östersund, 3 km norr om den centrala stadskärnan, mellan Storsjön, Byskogen (Krokoms kommun) och Europaväg 14. År 2017 hade Lugnvik 2 805 invånare.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Lugnvik tillhörde först Ås kommun, och från 1952 Rödöns kommun, men inkorporerades i Östersunds stad år 1954.

Det gamla Lugnvik, med trähusbebyggelse av typen "egnahem", byggdes upp främst under 1920-talet och var då en typisk arbetarstadsdel. Lugnvik kallades tidigare även för "Lilla Texas", med anspelning på Vilda västern, dels för "buslivet" där på dansbanorna under 1930-talet, och dels för buslivet under raggarepoken som började i slutet av 1950-talet.[2]

Större delen av det moderna Lugnvik byggdes i mitten på 1970-talet under miljonprogrammet, och ser ut därefter, där finns bland annat ett flertal höghus. 1979 byggdes Lugnviks senaste större bostadsområde, Östersem, ett typiskt radhusområde bestående av 81 radhus och en gemensam fritidslokal. Området byggdes mellan Semsån, Källsprångsvägen och Norra Åsvägen.

2016 var slutfasen för nästa projekt i Lugnvik kallat 'Brittsbo', ett bostadsområde med cirka 250 byggnader av blandad sort intill Gamla Åsvägen (från Källsprångsvägen fram till kommungränsen).[3]

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

I östra Lugnvik finns ett av Östersunds två industriområden med varierande verksamheter. Lokal service är bensinstation med livsmedels- och postservice, frisörer, pizzeria, diverse lunchmatställen, hälsocentral, fritidsgård och kyrka.

Föreningar och Fritid[redigera | redigera wikitext]

Lugnvik ligger vid Storsjön, och har därför även ett flertal bryggor och båthamnar där man kan bada eller bara njuta av utsikten. Från Tysjöarnas naturreservat i Lugnvik till Storsjön rinner Semsån, som är en mycket viktig lekplats för många Storsjöns fiskar.

Lugnviks Folkets Park kallas 'Semsåparken' i folkmun, eftersom den ligger vid Semsåns utlopp.

I Lugnvik finns ett relativt rikt föreningsliv med diverse föreningar av olika slag, som till exempel Östersund Frösö Scoutkår och Lugnviks Gymnastikförening.

Hembygdsföreningen Gamla Lugnvik ger ut en årsskrift sedan 1987.[4][5]

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

För att ta sig till Lugnvik finns ett flertal bussalternativ, stadsbuss nummer 6, samt landsortsbussarna mot Ås och Krokom. Europaväg 14 passerar en dryg kilometer norr om Lugnvik.

Mittbanan passerar rakt igenom centrala Lugnvik men det finns ingen station där regionaltågen kan stanna. Inlandsbanan passerar genom industriområdet där det finns ett antal stickspår för godstågen.[6]

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Skolor[redigera | redigera wikitext]

I Lugnvik finns skolorna Lugnviksskolan,[7] en kommunalägd skola för elever i årskurs 6-9. På skolan finns även en särskoleavdelning som tar emot elever med speciella behov från hela länet. Den andra och sista skolan är Sjöängsskolan, också en kommunalägd skola fast för elever i årskurs F-5. Nu på senare tid har elever från Sjöängsskolan studerat i Lugnviksskolans lokaler.

Förskolor[redigera | redigera wikitext]

Det finns två förskolor i Lugnvik: Mjölnargränds förskola och Sjöängens förskola.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistik, Östersunds Kommun
  2. ^ "Kåkstaden Texas fick en ansiktslyftning" Östersunds-Posten 16 december 2012
  3. ^ "Populärt att vilja bo i Brittsbo" Östersunds-Posten 12 maj 2015
  4. ^ "Hembygdsföreningen Gamla Lugnvik" Länstidningen Östersund 25 oktober 2011
  5. ^ Hembygdsföreningen Gamla Lugnvik i Libris
  6. ^ Eniro Karta
  7. ^ Lugnviksskolan Arkiverad 25 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine. från ostersund.se

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]