Luisa de Guzmán

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Luisa de Guzmán

Luisa de Guzmán, född 1613, död 1666, var en portugisisk drottning och regent, gift med Johan IV av Portugal. Hon var regent under sonens omyndighet och sjukdom 1656–1666.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Luisa var dotter till spanjoren Juan Manuel Pérez de Guzmán, hertig av Medina-Sidonia, och Juana Lorenza Gomez de Sandoval y la Cerda och blev gift med Johan år 1633.

Luisa var makens rådgivare under befrielsekriget mot Spanien och anses ha spelat stor roll för att få honom accepterad som Portugals kung. Då hon tillfrågades om hon inte var rädd för att göra uppror mot Spanien, ska hon ha svarat: "Hellre drottning för en dag än hertiginna hela livet."[1]

Hon blev drottning 1640. Då maken utsattes för ett attentatsförsök 1641 tillhörde hon den kommission som dömde de adliga konspiratörerna till döden. Vid makens död 1656 blev hon regent under sonens omyndighet: då det visade sig att sonen var mentalt sjuk, fortsatte hon styra landet även efter att han blev myndig 1662. Hon slöt ett alliansfördrag med England och organiserade armén som försäkrade Portugals självständighet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ På originalspråk: "Melhor ser Rainha por um dia, do que duquesa toda a vida."
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Elisabet av Frankrike
Drottning av Portugal (ej regent)
16401656
Efterträdare:
Maria Francisca av Nemours