Luise av Österrike-Toscana

Från Wikipedia
Luise av Österrike-Toscana som kronprinsessa av Sachsen omkring år 1900.

Luise av Österrike-Toscana, född den 2 september 1870 i Salzburg, död den 18 mars 1947 i Bryssel, var en österrikisk ärkehertiginna, och kronprinsessa av Sachsen 1891-1902 som gift med Fredrik August III.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Luise var dotter till storhertig Ferdinand IV av Toscana och Alice av Bourbon-Parma.

Kronprinsessa av Sachsen[redigera | redigera wikitext]

Hon förmäldes den 21 november 1891 med prins Fredrik August, sedermera kung Fredrik August III av Sachsen.

Luise fann livet vid det sachsiska hovet, med dess stränga etikett, outhärdligt. Hon kom inte överens med sin svärfar, sin svägerska eller inrikesministern. Hennes svärfar, kung Georg, sägs ha avskytt henne på grund av hennes glada, opassande skratt och för att hon tyckte om att cykla omkring iklädd den tidens nyhet på modefronten, byxkjol. Hon blev däremot populär bland allmänheten genom sitt sätt att trotsa etiketten.

Det gick rykten om att Luise var otrogen med tandläkaren O'Brian och med sina barns fransklärare, belgaren André Giron. Luise var då gravid i fjärde månaden och det skvallrades om att Giron var far till det barn hon väntade. Hennes påstådda affär med Giron bekräftades när kungafamiljen fick tillgång till ett privat telegram Luise sänt till Giron.

Skilsmässa[redigera | redigera wikitext]

Hennes svärfar kung Georg hyste planer på att låta spärra in Luise på sinnessjukhus på livstid. På senhösten 1902, då hon var gravid med sitt sjunde barn, flydde Luise i hemlighet, natten till den 12 december 1902, till Genève, där hon mötte upp med sin älskare André Giron. Hennes flykt förorsakade en enorm skandal.

Luise förklarades 14 januari 1903 "förlustig sina rättigheter som medlem av sachsiska kungliga huset". Äktenskapet upplöstes officiellt den 11 februari 1903 vid ett domstolsutslag i Dresden. Hon förlorade vårdnaden om sina barn, som skulle uppfostras som "prinsar och prinsessor av Sachsen". Samtidigt bröt Luise förbindelsen med Giron.

Den 4 maj 1903 födde hon dottern Anna Monika Pia. Hennes exman sände en läkare för att fastställa vem som var far till barnet, och läkare fastställde på grundval av barnets färger att det var hennes exmake. Fredrik August erkände Anna Monika Pia som sin dotter och krävde att hon skulle sändas till Dresden, men Luis vägrade. I juli 1903 fick Luise titeln "grevinna av Montignoso" samt en årlig pension.

Senare år[redigera | redigera wikitext]

Luise försökte år 1904 träffa sina äldsta barn i Dresden, men hindrades av en polisvakt runt slottet. Hon levde i flera år hos sin födelsefamilj i Florens.

Den 25 september 1907, gifte Luise om sig med den italienske tonsättaren Enrico Toselli. Samma år fick hennes exman vårdnaden om hennes dotter Anna Monika Pia. I samband med sitt äktenskap med en icke kunglig person förlorade hon de titlar och den kejserliga status hon hade genom födseln. Paret bosatte sig nära Florens och fick en son tillsammans. Äktenskapet mellan Luise och Enrico Toselli upplöstes 1912. Vårdnaden om deras son tillföll maken.

Luise skapade en ny skandal då hon år 1911 utgav sina memoarer.

Efter första världskrigets slut 1918 bosatte sig Luise i Bryssel. Hon levde på ett litet underhåll från släktingar, som hon förlorade vid den tyska invasionen 1940. Under sina sista år arbetade hon som blomförsäljare. Hon avled fattig 18 mars 1947 i Bryssel.

Barn[redigera | redigera wikitext]

I äktenskapet föddes fem barn:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Luise av Österrike-Toscana: My Own Story, Nash, London 1911