Luise av Österrike-Toscana

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Luise av Österrike-Toscana som kronprinsessa av Sachsen omkring år 1900.

Luise av Österrike-Toscana, född den 2 september 1870 i Salzburg, död den 18 mars 1947 i Bryssel, var en österrikisk ärkehertiginna och kronprinsessa av Sachsen.

Luise var dotter till storhertig Ferdinand IV av Toscana och Alice av Bourbon-Parma. Hon förmäldes den 21 november 1891 med prins Fredrik August, sedermera kung Fredrik August III av Sachsen, född 25 maj 1865. I äktenskapet föddes fem barn:

Luises excentriska lynne gjorde att hon fann livet vid det sachsiska hovet, med dess stränga etikett, outhärdligt. Hennes svärfar, kung Georg, sägs ha avskytt henne på grund av hennes glada, opassande skratt och för att hon tyckte om att cykla omkring iklädd den tidens nyhet på modefronten, byxkjol.

Skilsmässa[redigera | redigera wikitext]

Kung Georg hyste planer på att låta spärra in Luise på sinnessjukhus, men Luise anade oråd. På senhösten 1902 reste hon därför iväg till Salzburg för att där träffa sin far och få honom att medverka till skilsmässa. Därifrån begav hon sig i hemlighet, natten till den 12 december 1902, till Genève. På resan åtföljdes hon av sina barns språklärare, en ung belgare vid namn André Giron. Luise var då gravid i fjärde månaden och det skvallrades om att Giron var far till det barn hon väntade.

Luise förklarades 14 januari 1903 "förlustig sina rättigheter som medlem av sachsiska kungliga huset". Äktenskapet upplöstes officiellt den 11 februari 1903 vid ett domstolsutslag i Dresden. I samma veva bröt Luise förbindelsen med Giron.

Den 4 maj 1903 födde hon dottern Anna, som erkändes av Luises f.d. make, men den nyfödda flickan, såväl som hennes syskon, fråntogs modern för att uppfostras som "prinsar och prinsessor av Sachsen". I juli 1903 fick Luise titeln "grevinna av Montignoso" samt en årlig pension.

Senare år[redigera | redigera wikitext]

Några år senare, den 25 september 1907, gifte Luise om sig med den italienske tonsättaren Enrico Toselli. Paret bosatte sig nära Florens och fick två barn tillsammans. Äktenskapet mellan Luise och Enrico Toselli upplöstes 1912.

Luise avled nära nog utfattig 18 mars 1947 i Bryssel.

Luise var mormor till prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen, som var gift med prinsessan Birgitta av Sverige.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Luise av Österrike-Toscana: My Own Story, Nash, London 1911