Luna Lovegood

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Luna Lovegood
Harry Potter-rollfigur
Evanna Lynch acrylic ink.jpg
SkådespelareEvanna Lynch
Anknytning
LojalitetDumbledores Armé, Hört och Sett, Hogwarts, Fenixorden
ElevhemRavenclaw
SkolaHogwarts
Information
KönKvinna
HårfärgBlond
ÖgonfärgSilvergrå
BlodRenblod
FamiljFamiljen Lovegood

Luna Lovegood, född cirka 1981, är en fiktiv person i Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling. Hon har en drömmande och udda personlighet. Till exempel har hon trollstaven bakom örat, örhängen av rädisor och ett halsband av honungsölkorkar. På grund av sin personlighet kallas hon av vissa för Stolliga Luna (engelska: Looney). Hennes pappa heter Xenophilius "Xeno" Lovegood.

Luna Lovegood är ett år yngre än Harry Potter och tillhör Ravenclaws elevhem. Hennes pappa är chefredaktör på tidningen Hört och Sett, en tidning som publicerar orimliga och konspirationsteoretiska historier. Både Lunas far och Luna själv tror dock på historierna. Luna är udda och väldigt gillad av andra.

Luna dyker först upp i femte boken, om Harry Potter Harry Potter och Fenixorden. I filmatiseringen kom hon att spelas av Evanna Lynch.

Personlighet[redigera | redigera wikitext]

J.K. Rowling har beskrivit Luna Lovegood som en "anti-Hermione", eftersom Luna grundar sina åsikter enbart på tro medan Hermione alltid stödjer sig på logik och fakta. Hermione försöker upprepade gånger övertyga Luna att det hon tror på är nonsens, men utan framgång. Hermione anser Luna vara naiv och lättlurad, medan Luna finner Hermione trångsynt. Mot slutet av femte boken börjar de båda flickorna närma sig varandra och i sjunde boken försvarar Hermione henne när hon blir kallad konstig.

Luna å sin sida tröstar Hermione i sjätte boken, när de båda har träffats på tjejtoan och Luna får veta att Hermione har bråkat med Ron.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lunas mor, Pandora Lovegood (okänt födelsenamn) dog i en magisk olycka två år innan Luna började på Hogwarts. Därför har Luna alltid kunnat se testralerna som drar vagnarna på Hogwarts. Hennes far ger ut tidningen Hört och Sett. Luna möter Harry Potter först när hon ska börja fjärde året på Hogwarts. De introduceras för varandra av Ginny WeasleyHogwartsexpressen på väg till terminsstarten. Hon visar sin lojalitet när Harry senare startar Dumbledores Armé och vidare i en strid mot dödsätarnaMysteriedepartementet. I epilogen 19 år senare så har Harry och Ginny en dotter, Lily Luna, efter Lily Potter och Luna Lovegood. Luna gifte sig med Rolf Scamander och fick två tvillingsöner, Lysander och Lorcan Scamander. Hon började jobba som naturforskare i Trollkarlsvärlden.