Skolrast

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Lunchrast)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skolrast

Skolrast är en rast mellan lektionerna för elever i skolor.

På lägre stadier tillbringas rasterna ofta på skolgården. Eleverna får vanligtvis inte lämna skolområdet, men heller inte vara inomhus (utom vid extrema väderförhållanden). Vanliga aktiviteter på rasterna i lägre stadier är lek och bollspel.

På högre stadier, vanligtvis kring tonåren och uppåt, har eleverna ofta större frihet. Det kan då vara möjligt för eleverna att lämna skolområdet på skolrasten, förutsatt att de är tillbaka i tid till nästa lektion. Ofta är det även tillåtet att stanna inomhus, och i många skolor finns uppehållsrum.

Då rasten inleds, eller skoldagen avslutas, talar man om att skolklockorna ringer ut, medan rasten avslutas, eller skoldagen inleds, med att skolklockorna ringer in.

Rastvakt[redigera | redigera wikitext]

Problem på rasterna kan vara bråk och mobbning. Skolorna försöker förhindra detta genom att lärare eller annan skolanställd personal agerar så kallad rastvakt. På en del skolor förekommer även stödelever som hjälper till genom att prata med ensamma elever och tillkalla lärare vid exempelvis bråk.

Vanliga typer av skolrast[redigera | redigera wikitext]

Frukostrast/förmiddagsrast[redigera | redigera wikitext]

Vanligtvis 15-20 minuter lång rast på tidiga förmiddagen.

Lunchrast[redigera | redigera wikitext]

Längre rast, vanligen minst 30 minuter, någon gång mellan förmiddagen och tidiga eftermiddagen. Lunchrasten inkluderar även lunch.

10-minutersrast[redigera | redigera wikitext]

Kortare rast som förekommer på olika tider under skoldagen och ger möjlighet att sträcka på benen, ta lite frisk luft eller besöka toaletten innan nästa lektion börjar.

Håltimme[redigera | redigera wikitext]

I högre årskurser kallas en längre rast, som skulle kunna rymmas en lektion, för håltimme (förkortas ibland hål). Dessa håltimmar uppstår ofta när schemaläggaren inte lyckats kombinera elevernas schema med lärarnas utan att luckor uppstår. Ibland finns möjlighet för eleverna att gemensamt i efterhand förhandla bort håltimmarna och omorganisera schemat tillsammans med de lärare/mentorer som håller i närliggande lektioner.

Systemet med håltimmar har kritiserats av elever, som tycker det verkar bättre att ha lektioner och korta raster och sedan sluta skoldagen tidigare istället, och av föräldrar som är oroliga att barnen under håltimmarna skall gruppera sig i problematiska gäng och ägna sig åt opassande aktiviteter.

Se även[redigera | redigera wikitext]