Lungemfysem

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lungemfysem
latin: emphysema pulmonum
En lateral bröströntgen av en person med lungemfysen.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10J43
ICD-9492
DiseasesDB4190
Medlineplus000136
eMedicinemed/654 
MeSHsvensk engelsk

Lungemfysem, ofta kallat bara emfysem, är ett symtom vid kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Vid lungemfysem har alveolväggar förstörts av immunceller och nya, stora, defekta alveoler (lungblåsor) har bildats. Dessa blåsor saknar elasticitet, vilket gör att den sjuke långsamt förlorar förmågan att andas ut. Det leder till att höga nivåer av koldioxid ackumuleras i kroppen.

Normalt styr koldioxidhalten i kroppen vår andning. Den höga halten koldioxid hos människor med emfysem gör att koldioxidregleringen av andningen stängs av. I stället drivs andningen av syre. Det gör att dessa personer kan sluta andas om syrenivåerna blir för höga (höga är i det här fallet normala nivåer för en frisk person). Därför har ofta emfysempatienter mycket låg syrehalt i blodet.

Personer med emfysem har ökad risk för att drabbas av pneumothorax. Det inträffar om en emfysemblåsa spricker och luft ansamlas i bröstkorgen utanför lungorna. Det är ett mycket smärtsamt tillstånd, och luften som trängt ut trycker ihop den intilliggande lungan och gör att det blir svårt att andas in.

Emfysem kan förekomma i hela lungan om ärftlig alfa1-antitrypsinbrist föreligger. Annars är bara delar av lungan drabbade. Personer med alfa1-antitrypsinbrist utvecklar emfysem även om de inte röker. En person med brist drabbas värre av rökning och utvecklar då emfysem mycket tidigare i livet. Vid långvarigt emfysem får den drabbade tunnformad bröstkorg. Röntgen och lungfunktionstester kan påvisa emfysem. Lungorna kan inte läka av sig själva. Rökstopp, kortison och lungtransplantation är tillgänglig behandling. För patienter med alfa1-antitrypsinbrist föreligger en experimentell behandlingsmetod där patienten injiceras med alfa1-antitrypsin från donerad mänsklig plasma. Denna behandling är godkänd i en del länder, såsom Kanada, USA och Tyskland, men ännu inte i Sverige eller de andra skandinaviska länderna.

Lungemfysem beskrevs 1819 av René Laënnec.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]