Luodai

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Luodai
Köping
Västra porten till Luodai.
Västra porten till Luodai.
Officiellt namn: 洛带镇 Luòdài zhèn
Land Kina
Provins Sichuan
Stad Chengdu
Stadsdistrikt Longquanyi
Area 43 km²
Folkmängd 30 479
GeoNames 6959124
Webbplats: http://www.luodai.gov.cn/

Luodai (kinesiska: 洛带镇) är en stad med traditionell bebyggelse cirka två mil öster om Chengdu i den kinesiska provinsen Sichuan. Staden är den största hakka-bosättningen i sydvästra Kina; cirka nittio procent av befolkningen på 23 000 tillhör hakka-folkgruppen. Stadens nuvarande arkitektur stammar i hög grad från sen Qing-tid och återger traditionell hakka-kultur.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Luodai grundades på 200-talet, under tiden för de tre kungadömena. Stadens namn skall anspela på legenden att Liu Shan, den siste kejsaren av det kinesiska kungadömet Shu, skall ha tappat sitt jade-bälte i stadens åttakantiga brunn. Kinesiskans luo (落) betyder föll och dai (带) betyder bälte.

Arkitektur och stadsbild[redigera | redigera wikitext]

Stadens nuvarande gator och hus är byggda under Qingdynastin (1644-1911) och den tidiga republikanska eran (1912–1949), eller senare i motsvarande byggstil. Huvudgatan är cirka en kilometer lång och kompletteras av sju mindre gator och gränder. Alla bostadshus är byggda kring små gårdsplaner.

Ett av de mer spektakulära husen är gilleshuset Guangdong från 1746. Huset, från början benämnt Nanhuapalatset, tillhör Kinas största och bäst bevarade gilleshus. Huset har tre salar på sammanlagt 3044,75 kvadratmeter. Det finns även flera andra välbevarade gilleshus i Luodai.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Luodai ligger i ett område med subtropiskt monsunklimat. Såväl temperatur som luftfuktighet är hög året om.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]